Vandregningen bliver mindre i år

Mårslet Vandværk har så god økonomi at prisen for vand er sat ned. En gennemsnitlig husstand slipper omkring 375 kr. billigere på årsplan, og for næste år er der håb om endnu en prissænkning.

Mårslet Vandværk har sænket prisen med 33 procent per kubikmeter.

Mens vandet strømmer ud af rørene fra Mårslet Vandværk, strømmer pengene den modsatte vej. Vandværket har så god økonomi at bestyrelsen har besluttet at sænke den årlige faste afgift, som alle husstande betaler, fra 453 kr. til 350 kr. ex. moms; og samtidig er prisen for vandforbruget sat ned fra 6 til 4 kr. per kubikmeter. Prissænkningerne er trådt i kraft 1. januar i år.

Når man regner momsen med, bliver den samlede besparelse på omkring 375 kr. for en gennemsnitlig husstand med et årligt forbrug i omegnen af 100 kubikmeter, har vandværkets formand Willy Tang Pedersen beregnet.

Ejet af forbrugerne
– Vi er jo et forbrugerejet vandværk, og vi må ikke spare penge op udover hvad der er nødvendigt til nye investeringer. Så vi skal sænke prisen, men vi er også lidt stolte over at kunne gøre det, siger Willy Tang Pedersen med smil i stemmen.

Mårslet Vandværk er nok lidt mere nærig med udgifterne end Aarhus Vand, mener Willy Tang Pedersen. Foto: Mårslet Vandværk

Mårslet Vandværk er ejet af de 2.200 husstande og virksomheder som er tilsluttet værket, og det ledes af en bestyrelse som vælges på den årlige generalforsamling. Det er ifølge Willy Tang en væsentlig del af forklaringen på at det lokale vandværk er billigere end Aarhus Vand som ejes af kommunen og forsyner de fleste aarhusianere med vand. Heller ikke Aarhus Vand må hobe penge op, men har åbenbart større udgifter som skal betales af forbrugerne.

Dobbelt pris i Aarhus
Hos Aarhus Vand ligger prisen per kubikmeter på 8,83 kr. eks. moms. Altså mere end det dobbelte af de 4 kr. som en kubikmeter i Mårslet koster i år.

– Vi er nok lidt mere nærige end de er i Aarhus Vand, kommer det med en lille kluklatter fra Willy Tang Pedersen.

Chance for en prissænkning mere næste år
Tilmed er der god chance for endnu en prissænkning næste år. Om kort tid vil Mårslet Vandværk nemlig få 1,6 millioner kr. retur fra Skat. Det sker efter foreningen Danske Vandværker har ført og vundet en retssag mod Skat om skatteforholdene for forbrugerejede vandværker.

– Senere på året skal vi se om det bliver nødvendigt at lægge pengene hen til investeringer. Ellers kommer de retur til forbrugerne gennem endnu en prissænkning, siger Willy Tang Pedersen.
PerH.

Læs mere på Mårslet Vandværks hjemmeside.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.