Ulovligt for busser at stoppe ved stoppested ved Hørret

I ni år har det været forbudt for bybusser - og for alle andre - at standse ved stoppestedet ved Hørret i retning mod Mårslet. Alligevel stopper bybus 16 flere gange om dagen på det farlige sted. Men nu vil kommunen ændre eller flytte stoppestedet.

En holdende bus spærrer hele højre vejbane ved stoppestedet ved Hørret, i retning mod Mårslet. Foran bussen er der en bakketop som gør det umuligt at se om der kommer en modkørende bil.

Ifølge færdselslovens bogstav er det forbudt for alle biler og busser at stoppe ved det bus-stoppested der ligger på Hørretvej ved Hørret, i retning mod Mårslet. På grund af en lille bakke er der dårligt udsyn på stedet, og derfor er vejen delt af dobbelt optrukne spærrelinjer.
Og sådanne linjer må man ikke stoppe for tæt på, siger færdselslovens paragraf 29. Mere præcist må man ikke standse når der er mindre end tre meter mellem køretøjet og en fuldt optrukken linje.
Ved Hørret er kravet om tre meters afstand umuligt at overholde, ikke mindst for en fuldfed, gul bybus. Alligevel stopper bus 16 på stedet flere gange dagligt når der er passagerer som skal af eller på.
At det faktisk er ulovligt, bekræfter specialkonsulent Simon Wind, Aarhus Kommune, overfor Mårslet Avis.

Etableret i 2011
Før avisen kontaktede ham, havde han ikke været opmærksom på problematikken og på den fare der har været ved stoppestedet siden det blev etableret. Det blev det i 2011 og dermed en del år før Simon Wind blev ansat i Teknik og Miljø under Aarhus Kommune.
Men efter at være blevet opmærksom på problemet, vil han nu straks gøre noget ved det.

Oplagt med en buslomme
– Vi vil samle nogle folk og finde ud af hvad vi skal gøre. Der er jo en grund til at der er dobbelt-striber på stedet, så vi må finde en anden løsning, siger han og fortsætter:
– Det mest oplagte er at lave en buslomme, men det kan man ikke lige gøre fra den ene dag til den anden. Det skal med i det årlige anlægsprogram, og det skal behandles politisk, så det kan tage lang tid at få det lavet. Så vi må prøve om vi kan finde en anden og lige så sikker løsning.
Simon Wind forventer at det bliver lige efter vinterferien at ansatte i kommunen og Midttrafik vil sætte sig sammen for at finde ud af hvad der skal gøres. Derefter skal deres forslag godkendes af politiet, inden det kan sættes i værk.

Blev ulovligt i 2014
Til trods for færdselslovens paragraf 29 måtte en kommune førhen godt etablere et stoppested på en vej med dobbelt optrukne linjer. Men i 2014 gjorde en lovændring det forbudt, har Simon Wind fået at vide af en ældre kollega.
Det vil sige at stoppestedet var lovligt da det blev anlagt i 2011.
– Men det ændrer selvfølgelig ikke ved at det er problematisk og potentielt farligt netop ved Hørret, siger Simon Wind, med henvisning til den bakke der tager bilisters udsyn på stedet.

Lærer advarede
Redaktøren af nærværende avis har taget sagen op efter inspiration fra den pensionerede skolelærer Ole Nørskov. Mens han var ansat på Mårslet Skole, var Ole Nørskov trafiklærer, og i den anledning var han jævnligt til møder med politi og kommune om trafiksikkerhed.
Her talte han flere gange om at stoppestedet ved Hørret er livsfarligt. Hvis en utålmodig bilist tager chancen og kører uden om en holdende bus, er der stor risiko for frontalt sammenstød med en modkørende bil som kommer fra den anden side af bakken.

Gjorde opmærksom på det fra 2011
– Jeg gjorde opmærksom på det på flere møder siden 2011. Men det var som om de ikke lyttede, og hverken politi eller kommune gjorde noget ved det, siger Ole Nørskov, og tilføjer:
– Det virker også fuldstændig selvmodsigende at der er en buslomme på den anden side af vejen, hvor der er fint udsyn for de biler der kommer fra toppen af bakken.
– Jeg håber bare at der bliver lavet noget ved det inden der sker en alvorlig ulykke på stedet.

PerH.


4 kommentarer

 1. Hej Per
  Fin historie. Er der ikke samme problem med dobbelt optrukne linjer ved den nye udstykning, hvor der bygges nu? Er der tre meter til stregerne?
  Vh Hans Petersen

  • Hej Hans
   Jeg prøver at finde ud af om også det stoppested er ulovligt. Vender tilbage når jeg ved noget.
   Mvh. Per Henrik

 2. Må bussen stoppe ved helleanlægget ved Agervej, den gamle endestation ? Den type stop findes mande steder, fx Rosenvangsalle.

  • Hej Gert.
   Det prøver jeg at finde ud af. Vender tilbage når jeg ved noget mere.
   Mvh. Per Henrik.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.