Tre børn redede deres mors liv

De tre søskende Carl, Oscar og Ingrid Kjeldmand er nomineret til at blive Årets Hjerteredder efter de sammen med to naboer redede deres mors liv da hun fik hjertestop.

Malene Kjeldmand kan takke sine tre børn Carl, Oscar og Ingrid samt sine naboer for at hun overlevede et hjertestop i hjemmet i Mølleparken. Foto: Andreas Bang Kirkegaard.

Ikke nok med at Malene Kjeldmand i Mølleparken har et hjerte der banker for hendes børn, hun kan også takke sine tre børn for at hjertet overhovedet banker den dag i dag.

Dagen før nytårsaften var det lige ved at gå forfærdeligt galt i familien Kjeldmand. Efter en gåtur følte Malene sig pludselig meget dårlig.
– Jeg bliver svimmel, konfus, har det koldt og varmt på samme tid, fortæller hun i en artikel på Hjerteforeningens website hjerteredder.dk.

Hentede hjælp hos nabo
Hendes mand var i byen for at købe fyrværkeri til nytårsaften, men de tre børn, Oscar på 15 år, Carl på 13 og Ingrid på 9 år, var hjemme. På hjerteredder.dk fortsætter Malene beretningen:
– Jeg siger til min ældste søn, at han skal hente hjælp hos naboen, og at de skal tage en hjertestarter med. Jeg aner ikke, hvor det kommer fra, for jeg har aldrig haft problemer med hjertet før, men jeg må have en fornemmelse af, at der er noget på vej.

Mistede bevidstheden
Imens ringer Malene selv til akutlægen, men mens hun venter på at komme igennem, mister hun bevidstheden. Hjerteforeningens artikel fortsætter:
“Oscar er allerede gået ud for at hente en nabo, men Carl overtager straks telefonen.
– Jeg fortæller lægen at mor er faldet om. Lægen siger at jeg skal lægge på og ringe 1-1-2, så det gør jeg, fortæller Carl.
Ingrid står ved siden af sin mor.
– Mor laver pludselig en snorkelyd, og så løber jeg bare i strømpesokker ud efter Oscar for at sige at han skal skynde sig, siger Ingrid.”

Nabo gav hjertemassage
Heldigvis er naboerne Marianne Vestergaard og Henrik Knudsen hjemme. Henrik har lært førstehjælp gennem sit arbejde i forsvaret og går straks i gang med at give hjertemassage og kunstigt åndedræt. Snart kommer der flere frivillige hjerteløbere med en hjertestarter, og derefter ambulance og lægebil.

Har det godt igen
På Aarhus Universitetshospital finder lægerne ud af at hjertestoppet skyldtes en såkaldt ekstra ledningsforbindelse i hjertet. Den har lægerne nu brændt væk, og Malene har det godt igen, men går stadig til genoptræning, fortæller hjerteredder.dk.

Læs hele beretningen om familien Kjeldmands dramatiske dag på hjerteredder.dk.

Tre nominerede til Årets Hjerteredder

Udover de tre søskende fra Mårslet er også to andre hold nomineret til prisen som Årets Hjerteredder 2022.
Det ene hold er to otte-årige tvillinger der sammen med tre voksne redede deres mor fra et hjertestop i familiens hjem på Frederiksberg.
Det tredje hold er to voksne der redede en 12-årig pige som fik hjertestop på Horsens Banegård.

Et dommerpanel har nomineret de tre hold ud fra 35 indstillinger af mennesker som har reddet nogen fra hjertestop. Det vindende hold kåres ved en afstemning som alle kan deltage i på Hjerteforeningens website.
Vinderne hyldes ved indsamlingsshowet Hjertegalla som bliver vist på TV2 Charlie og TV2 Play lørdag 12. marts kl. 20.55.

Læs mere på Hjerteforeningen.dk.

PerH.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.