Trafiklys styrer planlægning på naturarealer

På en offentlig workshop mandag 18. november kan alle borgere give deres besyv med om hvad der skal ske på de nye naturarealer ved Vilhelmsborg.
14. november 2024
Byggen på billedet var den sidste afgrøde der blev høstet på marken syd for Bedervej og vest for Letbanen. Efter høsten i 2023 indgår marken nu i de nye naturområder ved Vilhelmsborg. Billedet er taget i juni 2023.

Skal der være madpakkehytter, shelters og bålpladser på de 200 hektar ny natur som er ved at opstå ved Vilhelmsborg? Eller skal der bare være højt til himlen?
Hvor mange madpakkehytter, shelters og bålpladser skal der i givet fald være, og hvor skal de ligge?
Skal der også være et spor til mountainbikes, eller er det totalt no-go? Og hvad med fugletårne og en primitiv teltplads?

Åben workshop mandag
Det er nogle af de spørgsmål som du som borger kan få indflydelse på hvis du kommer til den workshop om de 300 hektar ny natur i Aarhus Syd som bliver afholdt på Jordbrugets UddannelsesCenter i Beder mandag, den 18. november. Se mere i den grønne boks forneden.

Lange lister med forslag
Inden mødet har projektgruppen i kommunens teknik- og miljøforvaltning opstillet fem lange lister over forslag og ønsker som gruppen har samlet ind fra borgere i den sydlige del af Aarhus Kommune gennem det sidste halvandet års tid.
Over 40 stikord er der på hver liste.

Røde, gule og grønne forslag
Hver af de fem lister – en for hvert af de fem områder som tilsammen udgør de 300 hektar – er delt op i tre dele, markeret med henholdsvis grøn, gul og rød, ligesom et trafiklys.
Logisk nok er de forslag som er markeret med grønt, dem som nemt kan blive til virkelighed eller som allerede er tænkt ind det store projekt.
Det gælder for eksempel indhegninger med græssende dyr, plantning af træer og anlæg af P-plads.

Nul hundeskove
I den modsatte ende er der de røde forslag; det er dem som af forskellige årsager bare ikke kan lade sig gøre.
Her finder man for eksempel byggeri af en svævebane over en sø i området og anlæg af en hundeskov.
Det sidstnævnte afvises med den begrundelse at naturens egne arter som agerhøns, hjorte, harer og så videre ikke skal skræmmes af hunde, og at hundeejere i øvrigt kan opsøge eksisterende hundeskove ved Moesgaard, Tranbjerg og Beder-Malling.

Plads til leg
Også forslaget ‘Plads til leg for børn’ er sat på den røde del af den liste der drejer sig om området Vilhelmsborg Syd. Men det er absolut ikke fordi børn ikke er velkomne på de nye naturarealer. Tværtimod, understreger projektleder Pernille Villesen.
– I vores optik er hele området et sted hvor børn kan gå på opdagelse og opleve naturen på tæt hold. Placeringen i kategori rød skal afspejle at vi ikke indretter et særligt område med henblik på leg. Børn vil altid være velkomne på området og må for eksempel gerne bygge huler og på anden vis forbinde sig med naturen gennem leg, forklarer hun.

De gule mest interessante
Mellem de grønne og de røde forslag ligger de gule; dem som muligvis kan realiseres.
-Det er dem som bliver særligt interessante på mandag. Jeg er spændt på at høre hvad folk siger om dem, for det er den tilkendegivelse som kan hjælpe os videre med planlægningen, siger Pernille T. Villesen

OK med træstamme som bænk?
For nogle af de gule forslag håber hun at få forholdsvis deltaljerede kommentarer fra borgerne.
– Det forslag vi er truffet på allerflest gange, er at der skal være udsigtsbænke på høje steder i landskabet.
– Men hvor mange steder skal de være, og hvorhenne, og vil det for eksempel være OK at sidde på en væltet træstamme i stedet for på en traditionel bænk? Sådan noget vil jeg gerne høre hvad folk har at sige om, lyder ønsket fra Pernille Villesen.

Workshop med oplæg og grupper

Til at indlede mandagens workshop har arrangørerne inviteret to eksperter til at holde et kort oplæg hver.
Først vil Dorthe Varning Poulsen tale om sammenhængen mellem naturen og menneskets sundhed, såvel den fysiske som den mentale og sociale.
Dorthe Varning Poulsen er lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.
Dernæst vil Sebastian Jonshøj, formand for lokalafdelingen af Danmarks Naturfredningsforening, tale om hvad naturen har af behov i forhold til menneskers færden på de 300 hektar.

Gruppedebat om forslag
Efter de to oplæg bliver deltagerne delt ind i grupper som skal tale om de forskellige forslag til hvad de 300 hektar ny natur skal rumme.
Workshoppen er arrangeret af Aarhus Kommune i samarbejde med de tre fællesråd i den del af kommunen som arealerne ligger i.
Udover Mårslet drejer det sig om Beder-Malling-Ajstrup og Skåde-Holme-Højbjerg.
Workshoppen finder sted på Jordbrugets UddannelsesCenter, Damgårds Allé 5 i Beder.
Tidspunktet er mandag 18. november kl. 19.

Plads til 200
Efter krav fra brandmyndighederne er der kun plads til 200 deltagere. Onsdag 13. november var der tilmeldt 120.
For ikke at få flere end 200 ind vil arrangørerne gerne have deltagere til at tilmelde sig på forhånd. Det kan ske på Deltag Aarhus hvor der også er flere oplysninger om mødet.
Man kan tage chancen og møde op uden tilmelding. Men så må man acceptere at blive afvist hvis de 200 pladser er blevet besat af tilmeldte deltagere.

PerH.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hej Per
    En lille rettelse til din fine artikel er, at der evt. bliver mulighed for at lave en naturlegeplads uden for indhegningen på det nordlige areal ved Vilhelmsborg i enden mod Mårslet. Der vil nemlig blive et areal, der holdes fri for store dyr.
    Vh Signe Helbo (Mårslets naturudvalg)

    • Hej Signe.
      Jeg har ikke skrevet at der ikke kan komme legeplads ved Vilhelmsborg Nord.
      Jeg har kun skrevet at det ikke er en mulighed ved Vilhelmsborg Syd, og det er ud fra de oplysninger jeg har fået fra projektlederen.
      Mvh. Per Henrik

Skriv kommentar

Your email address will not be published.

Gå tilTop