Teknologisk træskærer på Præstegårdsvej

I familiens garage har Ida À Rogvi Steen startet en lille virksomhed med produktion af vidt forskellige ting i træfiner, skåret ud med en højteknologisk laserskærer.
1. februar 2023
Ida À Rogvi Steen er begejstret for sin laserskærer der kan skære alt fra bordkort til smykkestativer ud i træfiner.

Allerede inden man kommer ind på matriklen, fortæller en høj brummende lyd at Ida À Rogvi Steen er på arbejde i garagen på Præstegårdsvej 74. Når lyden står ud af et udluftningsrør i garagevæggen, er det fordi hun har gang i sin laserskærer; et stykke moderne teknologi som med en brændende varm rød lysstråle skærer sig gennem træfiner af op til en halv centimeters tykkelse.
Og det med en sådan præcision at den kan brænde letlæselige små bogstaver ind i træet og skære det ud i de mest finurlige former.
Sådan en maskine kræver en kraftig – og højt brummende! – køler, hvis der ikke skal gå ild i både træ, maskine og garage.

Fuglen er et eksempel på hvad Ida Á Rogvi Steen kan lave med laserskæreren. Den er også hendes logo.

Fra bordkort til smykkestativer
Inde i den til værksted omdannede garage viser Ida nogle af alle de ting frem som hun kan lave med laserskæreren. Hendes begejstring for de mange muligheder næsten stråler ud af hende mens hun peger på bordkort med indgraverede navne, julekugler med små figurer, et stativ til øreringe og andre smykker, dekorerede skærebrædder. En fin fugl, som er lavet i to slags træ, er hængt op på døren. Den er også logo for hendes lille firma med navnet Madebyarogvi.

Så mange muligheder
– Der er så mange muligheder, udbryder Ida med stærkt tryk på det lille ‘så’, og tilføjer med en lille latter:
– Min hjerne kører på højtryk over alt det man kan finde på at lave med den.
De fleste af hendes ting er lavet i finer af birk, valnød eller eg, men også teak og andre træsorter kan hun finde på at komme i maskinen. Designet laver Ida på en lille bærbar Mac-computer, der via en bluetooth forbindelse sender besked til laser-maskinen om hvordan den skal skære og gravere.

På barselsorlov
For tiden er Ida på barselsorlov med sit yngste barn der næsten a pro pos udfoldelserne i garagen bærer navnet Birk.
Når orloven er slut, håber hun at på at hun kan skære ned i sit timetal på jobbet som socialpædagog på Stensagerskolen for i stedet at få mere tid ved laserskæreren og udvikling af den spirende træskærer-virksomhed.

Designet bliver lavet på en MacBook.

Det begyndte på jobbet
Faktisk var det uddannelsen og arbejdet som socialpædagog der satte hende i gang med laser-skæreriet. Det begyndte med at Stensagerskolen for tre år siden købte en laserskærer til brug i undervisningen, og Ida fik et kursus i brug af maskinen.
Hun blev grebet af dens muligheder, og op til julen 2020 designede hun en todimensionel julekugle i laserskåret træ. Nærmest for sjov eller som forsøg satte hun en aften julekuglen til salg i en Facebook-gruppe for håndarbejde.

Bestillinger myldrede ind
– Da jeg stod op næste morgen, myldrede det ind med bestillinger. I løbet af 24 timer fik jeg over 100 henvendelser fra folk som hver ville købe mellem 2 og 25 styks.
– Jeg kaldte min far over fra Sjælland for at hjælpe med at passe vores ældste søn, og så sad vi ellers og pakkede julekugler om natten i tiden frem til jul, for jeg og min kæreste var jo på arbejde om dagen. Det var ret intenst, fortæller hun.

Kan ikke sidde stille
Ikke mindst den oplevelse var med til at give hende mod på at købe en laserskærer til 56.000 kr. og indrette garagen som værksted. Med to små børn og et lidt større delebarn i familien – og tilmed også frivilligt arbejde i en ferieordning for udviklingshæmmede – er der nok at se til i huset på Præstegårdsvej. Alligevel lykkes det Ida at holde gang i en løbende produktion ude i garagen.
– Jeg er ikke så god til at sætte mig ned. Jeg kan ikke sidde stille men slapper af ved at lave noget, lyder forklaringen på at det kan lade sig gøre.

Webshop
Resultaterne af arbejdet med laserskæreren sælger hun på forskellige markeder og i Madebyarogvi’s webshop hvor kunderne også kan bestille deres helt egne produkter, for eksempel med indgraverede navne.
En af planerne for fremtiden er at gøre garagen til et åbent værksted hvor kunderne kan komme, være med i design-processen og se deres varer blive skåret ud.
– Altså så det mere bliver et kombineret værksted og butik, siger Ida À Rogvi Steen.

Navn fra færøsk mor
I øvrigt – hvor kommer det lidt specielle efternavn mon fra? Svaret er at det er fra Idas færøsk fødte mor. Idas far er nordmand, men familien boede i Nordsjælland under hele hendes opvækst. Og nu er det så Mårslet som er hendes hjemmebane.

PerH.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.

Gå tilTop