Skolen får strøm fra solceller om natten

Mårslet Skole tester ny type batteri som gemmer på strøm fra skolens 1200 kvadratmeter solceller.
7. juni 2021
Batteriet på Mårslet Skole giver erfaringer med at lagre strøm fra solceller. Manden på billedet er skolens tekniske serviceleder Michael Schjødt Hansen. Arkivfoto.

Selv om solen er gået ned for flere timer siden, er det energi fra dens lys der sørger for at ventilationsanlægget på Mårslet Skole kan køre om aftenen og at der er elektrisk lys til dem der bruger hallen og andre lokaler på skolen i de sene timer.

Fire plastiktanke med strøm
I dagtimerne bliver solens energi gemt i fire store plastiktanke i et kælderlokale under en af skolens ældre fløje. Hver af tankene har en størrelse så de kan stå på en standard europalle og en højde der når en voksen mand til brystet. 85 procent af deres indhold er vand, resten er svovlsyre med en opløsning af mineralet vanadium.
Sammen med en motor udgør de fire tanke et batteri som kan rumme op til 96 kilowatttimer (kWh) strøm som bliver produceret af 1200 kvadratmeter solceller på skolens tage.

Installeret i april
Batteriet blev installeret i midten af april, og indtil videre har det fuldt ud levet op til forventningerne, fortæller teknisk serviceleder Michael Schjødt Hansen.
– Batteriet kan levere 8 kilowatt i 12 timer. På en enkelt solskinsdag kan det lades op med så meget strøm at det er nok til to almindelige parcelhuses forbrug i et helt år, siger han.
Skolen inklusive hallen bruger årligt 147.000 kWh, hvilket er mere end 35 gange et almindeligt forbrug hos en familie med to voksne og to børn.

Sparer 30.000 kr. årligt på elregningen
– Om vinteren, hvor dagene er korte og mørke og der bliver brugt meget el, må vi fortsat købe strøm fra nettet. Men på årsbasis og især her om sommeren har vi overskud af strøm som vi sælger, selv om batterierne gør at vi kan bruge mere af den selv, fortæller Michael Schjødt Hansen.
Skolen betaler meget mere for strøm den må købe fra nettet end den får for overproduktionen fra solcellerne, så der ligger en pæn besparelse i at bruge solcellernes strøm selv i stedet for at sælge den.
– Derfor giver batteriet en årlig besparelse på elregningen på 30.000 kr., siger Michael Schjødt Hansen.

Betalt af grøn pulje
En del af de 450.000 kr. som installationen af batteriet har kostet, er blevet betalt af en særlig pulje som Aarhus Kommune har til at støtte nye grønne teknologier fra lokale virksomheder, oplyser Thomas Mikkelsen, specialkonsulent i kommunens sekretariat for klima og grøn omstilling.

Udviklet af Aarhus-virksomhed
– Der er tale om en ny type batteri som er udviklet af Aarhus-virksomheden VisBlue, og den er teknisk interessant fordi sådan et vanadium-batteri umuligt kan brænde. Derfor kan det stå i en kælder under Mårslet Skole uden der skal laves nogen særlig brandsikring. Desuden er det skalerbart. Hvis der er behov for mere kapacitet, kan man bare koble flere tanke på, forklarer han.

Levetid på mindst 20 år
Kommunen har betalt batteriet på Mårslet Skole for at få testet den nye teknologi i praksis. Det er muligt at kommunen også vil anskaffe VisBlue’s batterier til andre af dens bygninger.
Ifølge VisBlue’s hjemmeside har batteriet en levetid på mindst 20 år, og formentlig længere.
PerH.

2 kommentarer

  1. Et spændende forsøg. Vanadium er et meget efterspurgt metal, og de største producenter er Kina, Rusland og Sydafrika. Det er en udfordrende situation, hvor afhængigheden af autoritære regimer bliver større. I forvejen er Europas afhængighed af russisk energi stigende, og Kina sidder på hovedparten af fremstilling af sjældne metaller, som eksempelvis bruges i vindmølleproduktionen. I bedste fald vil Vanadium-Redox løsningen økonomisk måske være en fordel, hvorimod det rent strategisk vil give en stigende sårbarhed overfor autoritære regimer.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.

Gå tilTop