Ræven lever og har det fint i Mårslet

En eller flere ræve strejfer rundt i byparken og villahaver. Stadig flere ræve bor i byområder, men det er ikke en god ide at fodre dem, siger ekspert.

Ræven i en villahave i Mårslet. Foto: Allan Damkjær-Bruun

Vilde dyr i Mårslet? Jo, den er god nok. Mårslet er en af de stadig flere byer der er blevet hjemsted for ræve.
Selv om han ikke har konkrete tal, er vicedirektør Henrik Sell fra Naturhistorisk Museum i Aarhus sikker: Flere og flere eksemplarer af det røde rovdyr med det trekantede ansigt er søgt ind i byområder.
Og flere mårslettere kan berette om oplevelser på tæt hold af dyret.

Virker nysgerrig
For eksempel fortæller Malene Thordahl Kronborg at en ræv ofte følger efter i få meters afstand når hun lufter hundene i byparken.
– Den virker ikke aggressiv, snarere nysgerrig. Men jeg kan mærke at hundene er på vagt over for den.
Kurt Søe fra Bedervej har set ræven stå i haven og slikke fuglefoder i sig, mens otte mennesker stod i vinduet og betragtede den.
– Den har en fin pels og virker i god foderstand, siger han.

Måske flere ræve
Malene Kronborg og hendes mand tror at der er tale om to ræve, og det kan sagtens være rigtigt, mener Henrik Sell, der har bynatur blandt sine specialer på Naturhistorisk museum.
– De vil normalt sørge for at få en mage. Der er blevet flere ræve i byområder, og det skyldes bl.a. at der er mere affald og dermed mere føde til dem. De bliver heller ikke skudt længere som de blev tidligere, og det er de hurtige til at opdage, siger Henrik Sell.

Kan miste den naturlige skyhed
I Thy har byen Klitmøller oplevet en regulær invasion af ræve – formentlig fordi nogle beboere fodrer dem. Det er imidlertid ikke uproblematisk. De efterlader urin og afføring, og de kan bære på smitsomme sygdomme som rabies eller parasitter som bændelorm.
– Hvis man fodrer dem, kan de miste den naturlige skyhed og blive helt tamme. Det er ikke nogen god ide, mener Henrik Sell.

Ræven er ikke farlig
Han oplyser at man ikke skal være bange for at lade børn færdes i området.
Ræve er ikke farlige for mennesker eller hunde og katte. Men høns eller kaniner i haven vil de derimod gerne tage.

Ræven spiser fuglefoder i en villahave i Mårslet. Foto: Sine Søe

Skotyvene fra Skåde

I Skåde var der ræve impliceret i et krimimysterium for tre år siden. En beboer fandt jævnligt stjålne sko i sin have, og først da hun satte et vildtkamera op, blev forbryderne afsløret.
Det viste sig at være en rævefamilie med fire hvalpe der stjal kondisko, sandaler og gummistøvler i kvarteret – som legetøj til hvalpene.
Efter brug efterlod rævene dem i beboerens have. Hun samlede skoene i en kasse så naboerne kunne hente dem. Det viste sig også at dyrenes favorit var stærkt lugtende sko.

Yngletid gør rævene mere sultne

I løbet af de næste par måneder vil rævene opfostre hvalpe. Derfor har de brug for særlig meget føde og er vilde efter bytte som høns og kaniner.
I et normalt villakvarter er der masser af naturlig føde i form af mus og andre gnavere, bær, frugter samt dyr og fugle der er svækkede af sygdom eller påkørsel af biler.
Så længe rævene holder sig til dette fødevalg, gør de nytte og har – ikke ufortjent – fået tilnavnet ”naturens skraldemand”. Men hvis man fodrer dem, kan der hurtigt blive så mange at de bliver en plage.
Kilde: Miljøstyrelsen

Johs.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.