Nu vil ejeren søge om lov til at rive et af Mårslets ældste huse ned

Efter den har ligget stille i otte måneder, bliver en plan om at rive et bevaringsværdigt hus på Lindegårdsvej fra 1780 ned nu genoplivet.

Det 244 år gamle hus på Lindegårdsvej 6 har status som bevaringsværdigt og må kun rives ned med kommunens tilladelse.

Allerede i april sidste år havde ejeren – Momito Invest ApS – planer om at rive det 243 år gamle stråtækte hus på Lindegårdsvej 6 ned og bygge tre til fire nye boliger på den 1500 kvadratmeter store matrikel centralt i Mårslet mellem Tandervej, Åbakken og Lindegårdsvej.
Men siden er der intet sket. Det gamle hus, som udover kirken formentlig er den ældste bygning inden for bygrænsen, står der endnu, og Aarhus Kommune har ikke modtaget nogen ansøgning om tilladelse til nedrivning. Huset er klassificeret som bevaringsværdigt i klasse 3, og derfor må ejeren ikke bare fjerne det fra jordens overflade uden at have fået lov af kommunen.

Nu sker der noget
Snart kommer der dog til at ske noget. I løbet af et par uger vil ansøgningen til kommunen blive afsendt, oplyser Poul-Erik Petersen som er erhvervsmægler hos Momito Invest.
Om årsagen til forsinkelsen forklarer han at Momito Invest har afventet et eventuelt udspil fra Mårslet Fællesråd om udviklingen i bymidten. For et års tid siden bebudede fællesrådet at det ville sætte en lokal proces i gang som skulle munde ud i en beskrivelse af Mårslets arkitektoniske identitet og dermed give en retning for udviklingen i bymidten.

Fællesrådet har vendt om
Sidenhen har fællesrådet opgivet tanken om en ren lokal proces. I stedet prøver rådet nu at få kommunen til at udarbejde en helhedsplan for Mårslet i dialog med lokalsamfundet. Men arbejdet med en kommunal helhedsplan kan trække ud i årevis, og så længe vil Momito Invest ikke vente.
– Vi har ikke nogen intention om at lave et projekt som støder nogen, og derfor har vi ventet på at der skulle komme et oplæg fra fællesrådet. Men det er der ikke kommet, og så må vi jo arbejde ud fra de præmisser der er, siger Poul-Erik Petersen.

Tomt i flere år
Momito Invest købte Lindegårdsvej 6 i sommeren 2021 fra boet efter den tidligere ejer, en ældre dame. Allerede den gang var huset ubeboet fordi den tidligere ejer levede sin sidste tid på et plejehjem.
Huset har stået tomt i flere år og står bare og forfalder, så det bliver sværere og sværere at sætte i stand hvis I ikke får tilladelse til at rive det ned. Hvad gør I ved det?
– Desværre er det jo ødelagt af skimmelsvamp, og det var det allerede da vi overtog det. Vi har sikret det mod frost, men ellers kan vi ikke gøre noget ved huset. Når der først er skimmelsvamp i et omfang som der er tale om her i et så gammelt hus, så kan det kun reddes ved at skifte alt ud med nye materialer, og så er der jo ikke noget tilbage af det bevaringsværdige.

Forventer at få lov
Hvad gør I hvis I ikke får tilladelse til nedrivning?
– Det har vi ikke taget stilling til. Vi forventer at få tilladelsen. Jeg har godt set at Lokalt Kulturmiljøråd (som rådgiver kommunen, red.) har udtalt sig imod nedrivning, men de har ikke været ude og se hvilken tilstand huset faktisk er i. Det er jo så dårligt at vi ville få en sag på halsen hvis vi lejede det ud til beboelse, for det er sundhedsskadeligt at opholde sig i.

Vil bygge mere nyt
Udover planerne for Lindegårdsvej 6 har Momito Invest også undersøgt mulighederne for at købe flere andre ejendomme i det centrale Mårslet med henblik på at rive ned og bygge nyt og tættere. Selv om der endnu ikke er foretaget nogen opkøb, er der også fortsat liv i de planer, oplyser Poul-Erik Petersen.
– Vi har kontakt til flere lodsejere som gerne vil være med eller er interesserede, siger han.
Han ønsker ikke at oplyse hvor mange det drejer sig om.

Tidligere artikler om Momito Invest og debat om bymidten:
Fællesrådet ønsker kommunal helhedsplan for Mårslet (24. juni 2022)
Kulturmiljøråd går imod nedrivning af Lindegårdsvej 6 (30. april 2022)
Ejer vil rive et af Mårslets ældste huse ned (8. april 2022)
På vej mod privat byfornyelse i bymidten (8. april 2022)
Konklusion på debatmøde: Debatten fortsætter (26. november 2021)
Naboer får undersøgt Tandervej-projekt (17. september 2021)
Investor vil rive ned og bygge nyt tæt-lav på Tandervej (5. september 2021)

PerH.

1 kommentar

Skriv kommentar

Your email address will not be published.