Kommunale planer bliver bedre hvis de der bor i området, bliver spurgt.
Det mener fællesrådsformænd fra byerne i Aarhus syd, og de er ikke i tvivl om at borgerne kan få meget mere at skulle have sagt i storkommunen hvis fem fællesråd arbejder sammen.
Det er årsagen til at fællesrådene i Mårslet, Beder-Malling-Ajstrup, Tranbjerg, Solbjerg og Kolt-Hasselager har indledt et samarbejde om ønsker fra hele området.
Gode erfaringer fra Giber Ringvej
– Vi fik gode erfaringer med at tale med en fælles stemme om Giber Ringvej. Efter min mening fik vejen et bedre forløb, og støjvolde blev bedre placeret, siger formanden for Kolt-Hasselager fællesråd, Karen Balling Radmer.
Hun mener at henvendelser fra flere fællesråd simpelt hen vejer tungere over for kommunale politikere og embedsmænd, og den styrke kan bruges – f.eks. til at få pænere og mere velfungerende bymidter.
Mangel på helhedsplaner skaber frustration hos borgere
– Indtil nu har vi kunnet kigge i vejviseren efter helhedsplaner for bymidterne. Derfor er der handel tre forskellige steder i Kolt-Hasselager, og vi har svært ved at skabe et naturligt centrum. Udviklingen sker på må og få – lidt tilfældigt, og det fører til afmagt og frustration hos borgerne.
– Hvis vi kunne hive et dokument frem i form af en plan, kunne vi få en større sammenhængskraft i byen. Alle byerne har samme ønske, og vi har større chancer for at få helhedsplanerne hvis vi taler med en fælles stemme, siger Karen Balling Radmer.
Stier skal hænge sammen på tværs af postnumre
Kolt-Hasselager-formanden peger også på stisystemer og mere natur som oplagte samarbejdspunkter, og hendes kollega i Beder-Malling-området er enig.
– Der er mange ønsker om nye stier, og de skal altså hænge sammen uanset om de går på tværs af lokalområderne. Det kan vi nå ved at arbejde sammen, siger Jørgen Friis Bak, der er formand for Fællesrådet for Beder-Malling-Ajstrup.
Som et andet eksempel peger han på at Aarhus kommune vil skabe store naturområder med træer og vilde blomster tæt på Vilhelmsborg mellem Mårslet og Beder. Det er oplagt at fællesrådene går sammen for at få indflydelse på hvordan områderne kommer til at se ud, mener formanden.
Johs.