Mørke skyer sejler hen over himlen og truer med regn da SF-formand Pia Olsen Dyhr som dagens første taler slår tonen an:
– Rusland har vist sig som naboen fra helvede. Vi skal forhindre at pyromanen Putin får held til at antænde flere lande.
Også muligheden for en Trump-valgsejr i USA og demokratiets vilkår i Ungarn og Tyrkiet får ord med på vejen fra den fine blå talerstol i Testrup Højskoles park inden opsummeringen:
– I min levetid har jeg aldrig oplevet demokratiet og det frie ord så truet som nu.
Flere end 900 deltagere
Foran den stærkt bekymrede folkesocialist sidder på bænke, campingstole og tæpper over 900 deltagere i tidsskriftet Ræsons og højskolens store grundlovsarrangement; et af Danmarks største af sin slags.
Så alvorligt ser Pia Olsen Dyhr på situationen at hun kalder på national samling ved den kommende søndags valg til Europaparlamentet. Efter at have talt om Ukraine som et hus i brand, antændt af pyromanen i øst, opfordrer hun:
– Stem på et parti eller en kandidat som står klar til hjælp når naboens hus brænder.
En kølig festdag
Ofte omtales grundlovsdag som en festdag, men i dag er det som om den fornøjelige stemning har svært ved at indfinde sig.
En kølig vind sørger fortsat for at brudstykker af blå himmel og grå skyer konstant skifter mellem mere eller mindre truende former da Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) tager tråden op efter efter SF-formanden.
– Demokrati er ikke noget vi bare har; det er noget vi hver eneste dag skal kæmpe for og passe på, formaner han.
Fantastiske Mårslet
Men heldigvis har vi da fantastiske Mårslet.
Dagens tredje taler er Simon Fendinge. Ikke alene er han landsformand for Liberal Alliances Ungdom, og for to år siden vandt han DM i debat ved Folkemødet på Borholm; han er sandelig også så heldig at være født og opvokset i selveste Mårslet.
Et faktum han lægger stor vægt på i sin tale, dagens mest muntre indslag. Her titter solen frem.
Storsinde fællesskaber
Simon Fendinge holder sig fra at tale om den store truende verden, men bekender i stedet sin kærlighed til de nære fællesskaber og til den ordentlighed og det storsind, retsind og frisind som bør kendetegne mødet mellem mennesker.
Især storsind holder Simon Fendinge af, og med talrige referencer til voksne forbilleder i hans barndoms skole, SFO og TMG erklærer han at hele Mårslet emmer af storsind; og derfor er lille Mårslet den største by man kan vokse op i; hverken mere eller mindre.
– Og kom så De Hviiie! lyder det opmuntrende og afsluttende råb fra den AGF-klædte unge liberalist.
Talrige taler og indlæg
Efter den kærlighedserklæring føles vinden ikke længere helt så kølig, de små regnbyger bliver til bagateller, og det er ikke længere helt så deprimerende at resten af dagens talrige taler og indlæg drejer sig om så ufestlige ting som krigen i Gaza, Trumps utilregnelighed, oprustning, klima- og biodiversitetskrise.
Men rigtig godt vejr bliver det aldrig på denne grundlovsdag. De mørke skyer – såvel i det nære som det fjerne – lægger fortsat en dæmper på festen for demokratiet, helt frem til den sidste ristede pølse er spist og den sidste fadøl drukket.
Hvad betyder grundlovsdag for dig?
Det spørgsmål stillede Mårslet Avis til tre af deltagerne i det store arrangement på Testrup Højskole.
Læs deres svar her.
Tag naturen med i grundloven
Margrete Bak, Højbjerg, 71 år
– Jeg var til mine første grundlovsmøder som barn. Det var hyggelige dage sammen med farmor og farfar. Siden jeg blev voksen, har det været det politiske der optager mig.
– Det som især optager mig nu, er at mennesket er den mest invasive og ødelæggende art, og jeg tænker at vi skal have det med ind ved en revision af grundloven.
– Vi skal se på om der ikke også er andre interesser end menneskets der skal beskyttes. Vi skal udvikle grundloven så den også beskytter naturens interesser.
– Det skal sikres at al ny lovgivning tager højde for konsekvenserne for miljø og klima.
Fejring af frisind og rettigheder
Mathias Overgaard, Risskov, 33 år
– Jeg kan godt være lidt misundelig på franskmændene og nordmændene som virkelig har folkefest på bastilledagen og 17. maj. Hos os er grundlovsdag for de fleste bare en fridag, og for mange danskere er J-dag (hvor årets julebryg kommer på markedet, red.) en større og vigtigere dag. Det kan godt gøre mig lidt ked af det.
– For mig er grundlovsdag en fejring af demokratisk frisind.
– Det er den dag hvor vi fejrer de rettigheder som grundloven giver os, og det er især vigtigt nu, set i lyset af hvad der sker i Ukraine og demokratiets generelle tilbagegang mange steder i verden.
Markering af fællesskab
Marianne Baltzersen, Rønde, 75 år
– For mig er grundlovsdag en markering af at vi i 1849 fik noget som er fælles for hele vores land, noget som bestemmer hvordan man er sammen i politiske sammenhænge. Det er værdier som vi har fælles uanset vores forskellige politiske standpunkter.
– Der er for eksempel en fælles og vigtig værdi at man har lov til at ytre sig, uanset hvem man er. Det er værd at fejre.
PerH.