– Det er en ret alvorlig situation. Vi kan ikke stå inde for at drive skole med det budget. Det er simpelt hen ikke forsvarligt.
Sådan forklarer formanden for Mårslet Skoles bestyrelse, Rikke Lysholm, årsagen til, at bestyrelsen torsdag aften afviste at godkende budgetforslaget for i år.
Det samme har flertallet af bestyrelser i de 44 øvrige folkeskoler i Aarhus Kommune besluttet, fordi der er et underskud på samlet 112 mio.kr. på undervisning i specialklasser.
Udgifter overskrider indtægter med 230 %
Rikke Lysholm fremhæver, at udgifterne til børn fra Mårslet i specialklasser er 230 % højere end bevillingen fra kommunen til området.
– Det er underfinansieret, og det kan vi bevise, siger Rikke Lysholm.
Det bekræfter skoleleder Inge Pedersen:
– Vi har stigende udgifter til elever i specialklasser, og det er ikke specielt for Mårslet. Det er en landstendens, at flere elever har brug for specialtilbud.
Stadig mere underfinansiering
– Udgifterne til området bliver i år på over 5 mio kr., men vi får kun 1,7 mio kr. til at dække dem, så det er et stort beløb, vi skal finde andre steder.
– Området har altid været underfinansieret hos os – men de seneste år er forskellen på, hvad vi får tildelt, og hvad vi skal bruge, steget markant, siger Inge Pedersen.
Lejrskole og ny legeplads i fare
Rikke Lysholm mener, at konsekvenserne kan blive mærkbare i skolens dagligdag.
– Vi kan blive nødt til at stille planer om ny legeplads i bero, spare på lejrskoler, eller skære ned i antallet af medarbejdere.
– Jeg ved ikke, om vi kan finde de besparelser. Det er måske naivt at tro, politikerne i byrådet vil bevilge 112 mio kr., men jeg håber da, de vil genåbne budgettet, siger formanden.
Ledelsen laver nyt budget
Som følge af bestyrelsens beslutning skal Mårslet Skoles ledelse nu lave et nyt budgetforslag. Det skal rumme besparelser – medmindre politikerne bevilger flere penge.
– Der er udgifter, vi ikke kan røre ved, f.eks. skal børnene have de timer, folkeskoleloven tilsiger, og medarbejderne have de overenskomstfastsatte lønninger. Opgaven med bygninger og administration er outsourcet, så her kan vi ikke spare, siger Inge Pedersen.
– Så vi må se på alle de udgifter, vi kan skrue på, og det vil påvirke den almindelige undervisning og drift. For eksempel må vi se på udgifter til lejrskoler, ressourcelærere, kantinedrift og indkøb af materialer, skolemøbler og legeplads-udstyr.
johs.
Trist verden vi lever i, hvor man ikke kan “finde” penge til at uddanne vores børn og unge.
Når man tænker på hvor mange udgifter kommunen har til projekt Kongelunden, er det da klart, at der skal skæres på børnenes skolegang 😉