‘En god investering’. Med de ord beskriver låneformidleren Fundbricks det konkursramte projekt der går ud på at rive det gamle stråtækte hus på Lindegårdsvej 6 ned og opføre nye boliger på matriklen samt på en eller to nabogrunde.
Men den angiveligt gode investering ser nu ud til at skulle koste private investorer et tab på omkring 1,8 millioner kr.
Flotte tegninger
Selv nu efter konkursen bliver projektet på Lindegårdsvej præsenteret med flotte arkitekt-tegninger og rosende ord på Fundbricks’ webbaserede platform fundbricks.com under overskriften ‘2 byggegrunde ved Aarhus’.
Her får potentielle investorer at vide at de ved at udlåne 10.000 kr. eller mere til projektet kan forvente at få en forrentning på hele 9 procent.
Fantastisk rente
De 9 procent er tre så meget som man kan forvente at få ved at sætte pengene ind på en opsparingskonto i en bank.
Crowdlending kalder Fundbricks sin forretningsmodel – se boksen under artiklen.
Åbenbart er der et antal investorer som er blevet fristet af den gode investering i de to byggegrunde i Mårslet, for projektet står betegnet som ‘fuldtegnet’.
Ville bygge seniorboliger
Fundbricks fortæller at projektet ‘2 byggegrunde ved Aarhus’ går ud på at sammenlægge tre grunde midt i Mårslet, rive de eksisterende bygninger ned og bygge 1.388 kvadratmeter nye seniorboliger.
Til gengæld bliver det ikke fortalt at Aarhus Kommune har vendt tommelfingeren nedad for nedrivning af det bevaringsværdige hus på Lindegårdsvej 6.
Tavshed om konkurs
Ej heller får investorerne at vide at selskabet bag projektet – Momito Invest ApS – er gået konkurs og i øvrigt kun ejer en af de tre grunde.
Der er også tavshed om at flere naboer har sagt nej til at sælge deres ejendomme til projektet, mens kun en enkelt nabo i en periode gav projektmagerne forkøbsret til sin ejendom.
Pengene er røget i et sort hul
Efter konkursen i selskabet Momito Invest ApS. er de små private investorers udsigt til en fantastisk rente blevet forvandlet til synet af et sort hul som har slugt pengene og hvorfra de formentlig aldrig vender tilbage.
Det viser Mårslet Avis’s research.
Smedens Have i Mårslet ApS
Baggrunden er, at Momito Invest ApS i oktober 2021 oprettede datterselskabet Smedens Have i Mårslet ApS som skulle stå for købet af ejendommen på Lindegårdsvej samt en eller flere nabogrunde og gennemføre byggeprojektet.
Momito gik også i gang med at skaffe lån til finansiering af projektet. Det lykkedes så godt at datterselskabet Smedens Have i Mårslet ApS ved udgangen af 2022 havde optaget lån for i alt 4,59 millioner kr. Det viser selskabets seneste – og eneste – årsregnskab i det offentlige CVR-register.
Forskel på gæld
Regnskabet viser også at over en tredjedel af de lånte penge – mere præcist 1,84 millioner kr. – kommer fra de private investorer som har lånt penge til projektet gennem Fundbricks’ platform.
De øvrige 2,75 millioner kommer fra investeringsfirmaet Draupnir Invest i Roskilde. Draupnir har investeret med tinglyst pant i Lindegårdsvej 6, mens der ikke er tinglyst pant for lånene fra Fundbricks-investorerne.
Små investorer bagerst i køen
Det betyder at Draupnir står forrest i køen til enten at overtage Lindegårdsvej 6 eller at få penge ud af konkursboet hvis og når det lykkes at sælge ejendommen.
Først når Draupnir har fået sit tilgodehavende, kan der blive noget til Fundbricks-långiverne.
4,59 millioner kr. er brugt
Og hvad er de lånte 4,59 millioner kr. så blevet brugt til?
Ifølge det et år gamle årsregnskab for Smedens Have i Mårslet ApS er langt hovedparten – 3,825 millioner kr. – brugt på anskaffelse af ejendommen Lindegårdsvej 6.
I regnskabet bliver det ikke forklaret hvorfor den oplyste anskaffelsessum er 250.000 kr. højere end de 3,575 millioner kr. som Lindegårdsvej 6 blev købt for ifølge Tinglysning.dk.
Ingen penge i kassen
Til gengæld fortæller årsregnskabet at Smedens Have i Mårslet ApS på 15 måneder brugte 281.000 kr. på administration og cirka 80.000 kr. på salgs- og driftsomkostninger.
Ved udgangen af 2022 var selskabet likvide beholdning på minus 13 kr.
Alt i alt er der i selskabets tre år lange levetid blevet brugt cirka en million kr. mere end der ifølge Tingbogen er brugt på at købe Lindegårdsvej 6.
Ingen svar fra Fundbricks
Mårslet Avis har forsøgt at kontakte Fundbricks for at få svar på en række spørgsmål.
Blandt andet ville vi gerne høre hvorfor et lån til et konkursbo bliver præsenteret som en god investering og hvordan Fundbricks selv ser chancerne for at investorerne får deres udlån tilbage med renter.
Vi er blevet henvist til firmaets Chief Sales Officer og partner Thomas Rolin, men han har hverken reageret på mail eller telefonopkald.
Fundbricks formidler små lån
Fundbricks har skabt en forretning på crowdlending – eller på dansk masseudlån. Crowdlending går ud på at mange små investorer sammen yder lån som finansierer et projekt.
I Fundbricks tilfælde er der typisk tale om byggeprojekter og solcelleprojekter.
Fundbricks modtager honorar fra de bygherrer som benytter Fundbricks platform til at optage lån.
Investeringer for alle
Man behøver ingen professionel baggrund eller særlig viden for at investere gennem Fundbricks’ platform.
Man skal bare have 10.000 kr. eller mere som man ikke lige står og skal bruge det næste års tid. Fundbricks annoncerer typisk med en rente fra 9 til 11 procent.
Siden 2020 er der gennemført 48 projekter, oplyser Fundbricks på sin hjemmeside.
Midlertidigt forbud mod nye projekter
Ifølge nyhedsmediet Ejendomswatch.dk har Finanstilsynet midlertidigt forbudt Fundbricks at lancere nye projekter på sin platform.
Årsagen er at selskabet har været for sent ude med at søge Finanstilsynet om tilladelse til crowdfunding.
“Tilladelsen er indført fra EU’s side i et forsøg på at skærpe kravene til et hjørne af branchen, der er blevet beskrevet som et ”kludetæppe” og ”det vilde vesten””, skriver Ejendomswatch.dk.
Kilder: Fundbricks.com og Ejendomswatch.dk
Tidligere artikler om sagen
Kreditor er klar til at overtage Mårslets ældste hus (24. januar 2024)
En pludselig tavs byudvikler har lang stribe konkurser bag sig (19. januar 2024)
Firma bag store byggeplaner er gået konkurs (17. januar 2024)
Under menupunktet Byudvikling kan du finde flere ældre artikler om Momito og Lindegårdsvej 6.
PerH.