Lille rovdyr invaderer huse: Måren sviner og larmer på loftet

Har man en mår på loftet, er det kun en midlertidig løsning at skræmme den væk. Det er bedre at forhindre at den kan komme ind, fortæller rovdyrsekspert.
13. november 2024
En husmår fotograferet hvor mennesker helst vil have den; ude i naturen. Foto: Shutterstock.

– Den lyder lidt som en doven kat der bumper hen over loftet. Det er en voldsom skramlen deroppe, fortæller Thomas Sørensen.
Familiens hus på Baneleddet i Mårslet har fået en af de gæster man helst er fri for: En husmår som kan gøre en del skade på isoleringen oppe på loftet og som sviner med afføring – mange steder også madrester.

Velmente råd
Flere mårslettere har på den lokale facebookside fortalt om at blive invaderet af det lille rovdyr, og på nettet vrimler det med velmente råd om hvordan man får smidt de ubudne gæster ud igen.
Men de fleste råd virker kun kortvarigt, fortæller en ekspert som Mårslet Avis har talt med.

Besøg i to omgange
Thomas Sørensen og familien opdagede i første omgang måren i begyndelsen af sommeren. De hørte støj på loftet, og både Thomas Sørensen selv og en nabo har set dyret i haven og indkørslen.
– Jeg lånte en fælde, men der gik ikke noget i den. Da vi så kom hjem fra ferie, hørte vi ikke mere til måren. Indtil begyndelsen af sidste uge, så var det galt igen. Jeg har prøvet at banke i loftet, men den er ligeglad. Den fortsætter med at trampe rundt, fortæller han.

Er salmiakspiritus krast nok?
I denne omgang har familien anbragt en skål med salmiakspiritus på loftet fordi den slags lugter så stærkt at det kan gøre ondt i halsen.

Thomas Sørensen har sat en skål med salmiakspiritus op på husets loft – i håb om at lugten river så hårdt i mårens næse og øjne, at den flygter. Foto: Johannes Reimer.

Håbet er at det kan få måren til at finde et andet sted at bo for vinteren, men Thomas Sørensen tvivler på at det virker, og den tvivl er helt berettiget.
Det siger Aksel Bo Madsen der er biolog og pensioneret seniorforsker fra Aarhus Universitet. Han har studeret rovdyr i mere end 30 år.

Måren kommer tilbage
– Mange af de forskellige råd, f.eks. blinkende lys eller høj musik, kan godt skræmme dem væk i en periode, men ikke på langt sigt. Noget af det kan måren vænne sig til, og i andre tilfælde kommer den tilbage når lyset eller musikken er væk igen, fortæller Aksel Bo Madsen.

Aksel Bo Madsen. Privatfoto.

– De kan komme ind på lofter på mange måder, f.eks. via et træ eller en garage eller en læmur der står tæt på huset. Det er meget livlige og smidige dyr, og hvis der er teglsten eller eternittag, har måren lige så mange adgangsmuligheder som der er bukninger på tagstenene eller pladerne,.

Bloker adgangsvejene
– Den eneste varige løsning på problemet er at få blokeret dyrets adgangsveje fra jorden op til taget og ind på loftet. Man er nødt til at se på det enkelte hus og vurdere hvad der kan gøres. Altså om man f.eks. skal fælde et træ der står tæt på huset.

PS: Ja, der kan faktisk godt ligge et pudsigt sammentræf i at finde det lille rovdyr i Mårslet. Byens navn betyder ENTEN rydning i en skov ELLER rydning med mår, efter det gamle danske ord ”marth” som både kan betyde skov og mår. (kilde: Trap Danmark)

johs

Glubsk lille rovdyr

Husmåren er et slankt rovdyr på omkring en halv meters længde – plus en stor busket hale, og den er meget almindelig i natur og byer. Det er imidlertid langt fra dem alle der søger gratis husly på vores huslofter. De kan bo i brændestabler eller mange andre steder hvor der er tørt.
– Selv i min lille have i Højbjerg ser jeg dem på mit vildtkamera en-to gange om måneden, siger Aksel Bo Madsen.
Og nogle af dem bliver altså fristet af menneskers boliger – især i disse uger hvor vinteren nærmer sig. Eller i marts hvor de yngler og får brug for en rede.

Skader på sommerhuse
I et sommerhus kan de gøre meget skade i løbet af en vinter hvor der måske går flere måneder uden at ejerne kommer.
Seniorforsker og tidligere museumsdirektør Thomas Secher Jensen har set på egen hånd hvor glubske skovmårene (husmårens fætter) kan være.
Han har i mange år sat mejsekasser op i en skov mellem Odder og Horsens, men et år blev 38 af 42 kasser plyndret for æg og smadret af en eller flere skovmår.

1 kommentar Skriv kommentar

  1. Husk altid at tjekke din husforsikring om der er skadedyrs hjælp. Dette er inholdt i min forsikring:
    Dækker:
    Skader på grund af mår, murbier eller flagermus
    Skader på grund af gnavere, fx mus eller rotter – hvis de gnaver i paneler eller andre bygningsdele i dit hus
    Bekæmpelse af hvepse og hvepseboer – der er ingen selvrisiko
    Bekæmpelse af væggelus i huset
    Lån af mårfælder – der er ingen selvrisiko

    Vi har haft mår på loftet. Der kom en mand med fælde, betalt af forsikringen. Vi fangede ikke noget. Jeg lukkede selv huldet som den kom ind af og forsikringen betalt for at få udbedret vores isolering.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.

Gå tilTop