En fjende er ikke kun en fjende men også et menneske, og kommer man tæt på det menneske, bliver fjendtligheden blandet op med flere følelser. Paradokser og dilemmaer opstår. Der kan for eksempel komme medlidenhed og medfølelse med i spillet, når fjenden viser sig også at være sårbar og selv være et offer for kræfter som er meget stærkere end ham selv.
Det et temaet i en udstilling som kunstneren Birgit Bjerre, der bor på Eskegårdsvej i Mårslet, har skabt til Bunkermuseum Hanstholm.
Familiehistorie
Udstillingen tager udgangspunkt i hvad der skete i Hanstholm under 2. verdenskrig og i historien om hendes egen far og hans familie som boede i Hanstholm den gang. Blandt andet har hun med hjælp fra en biavler og hans bier lavet en række afstøbninger i bivoks af en pistol som hendes den gang 16-årige far selv fremstillede og skjulte i et bistade.
Med udstillingen vil Birgit Bjerre vise at paradokserne fra Hanstholm for 80 år siden også lever i nutiden.
Nuancer komplicerer
I en artikel i online magasinet kunsten.nu siger hun:
– Lieber Feind, Kære Fjende handler om dét at se nuancer og om, at præcist dét gør tingene komplicerede.
– Der ligger en uforsonlighed i vores tid, som er interessant. Vores måde at kommunikere på i dag er ofte polariseret, indigneret og stejl. Fordi det fungerer bedre at være sådan, ikke mindst i de medier, vi anvender. Men polariseret kommunikation kan være sprængfarlig. Jeg mener, vi har en kæmpe opgave i at række ud til dem, vi umiddelbart er uenige med, eller dem, der er i klemme i store systemers undertrykkelse. Lad os for eksempel ikke tage alle russere til indtægt for det, der foregår lige nu. Jeg kender en russisk familie i Tyskland, der ikke tør gå ud og købe ind. Er det dét, vi ønsker?
Hele artiklen kan læses her.
Udstillingen kan ses på Bunkermuseum Hanstholm frem til udgangen af 2023.
PerH.
Samme tema blev behandlet i egnsspillet Ven og fjende, som blev opført i Mårslet Hallen i 1994. Det handlede om de internerede tyskere på Testrup Højskole efter krigen og om forholdet mellem tyskerne og lokalbefolkningen.