Kommunen bestemmer tempoet for byggeri af solcelleanlæg

Foreningen Sol-ID har sendt et projekt for et solcelleanlæg på Bedervej til kommunen. Byggeriet kan gå i gang om et halvt eller om halvandet år, alt efter hvad kommunen beslutter.

Øverste foto viser området som det ser ud i dag, set fra Bedervej. På det nederste foto er det planlagte solcelleanlæg tegnet ind. Illustration: Poul Hakon Poulsen.

Landzonetilladelse eller lokalplan?
Det er det spørgsmål som embedsmændene i Aarhus Kommune i første omgang skal tage stilling til i forbindelse med foreningens Sol-ID’s plan om at bygge et 4000 kvadratmeter stort anlæg med solceller på den gamle gartnerigrund på Bedervej 136.

Svar afgør byggestart
Spørgsmålet om zonetilladelse eller lokalplan lyder som en kedelig teknikalitet, men faktisk er svaret afgørende for hvornår solcellerne kan komme op at køre.
– Hvis vi kan nøjes med en zonetilladelse, kan vi sætte byggeriet i gang i løbet af et halvt års tid. Men hvis der skal laves en lokalplan, vil der gå et år med det, og så er vi oppe på halvandet år før vi kan gå i gang, siger Poul Hakon Poulsen.
Han er formand for Sol-ID, initiativtager til projektet og ejer af det gamle gartneri mellem Mårslet’s bygrænse og Vilhelmsborg hvor anlægget skal opføres.

Overvejer stort batteri
For nogen tid siden sendte Sol-ID projektet ind til kommunens Teknik og Miljø forvaltning, og nu venter man så spændt på hvilken procedure embedsmændene beslutter for den videre behandling.
I ventetiden overvejer foreningen blandt andet om man skal investere i et stort batteri som kan lades op når solen skinner og anlæggets produktion af strøm er større end medlemmernes forbrug.
Strømmen fra batteriet kan så bruges om aftenen og natten hvor solcellerne ingen strøm laver.

Netværk af batterier
Poul Hakon Poulsen er også meget optaget af tanken om at sådan et batteri vil kunne indgå i et større netværk med tilsvarende andre store batterier.
Det vil give de selskaber som handler med el bedre mulighed for at skabe balance mellem udbud og efterspørgsel.
Etablering og drift af sådan et netværk vil dog ikke være en opgave for foreningen Sol-ID.

Fordele ved netværk
– Men det vil være en fordel for os at have et batteri som indgår i et netværk, vurderer Poul Hakon Poulsen.
Ideen om et batteri-netværk var et af de emner som blev diskuteret da Sol-ID sidste lørdag holdt et møde med den socialdemokratisk Europaparlamentariker Niels Fuglsang og andre personer som arbejder med vedvarende energi.

Plan om et andet projekt ved Tander
Også i et område ved Tander, mellem Solbjerg og Mårslet, er der planer om at bygge et solcelleanlæg. Dette projekt er langt større end projektet ved Bedervej, og de to projekter har ikke noget med hinanden at gøre.

Foreningen og dens plan

  • Sol-ID har i dag cirka 60 medlemmer.
  • Når kommunen giver tilladelse til at etablere anlægget på Bedervej, vil foreningen danne et andelsselskab.
  • Medlemmerne af foreningen kan købe andele og bliver dermed medejere af anlægget.
  • Andelshaverne køber el til eget forbrug fra solcelleanlægget til kostprisen.
  • Kostprisen forventes at være cirka 0,5 kr. pr kWh, hvilket er langt under almindelig markedspris.
  • Anlægget designes til at producere 350.000 kWh årligt. Det svarer til cirka 80 husstandes forbrug.

Tidligere artikel om sagen:
Stort solcelleanlæg kan komme i gang i 2024 (10. februar 2023).

PerH.

1 kommentar

  1. Hvad er projektdeltagernes forventning til prisen, siden man mener, at 50 øre/kWh er langt under markedspris? Uden at skulle hænge Velas ud specifikt, har der generelt været en tendens til at rådgivere har solgt særligt solcelleløsninger på urealistiske forventninger til elprisen.

    Såvel de aktuelle spotpriser som terminspriserne for både 2024 og 2025 og 2026 peger snarere i retning af at 50 øre/kWh er markedskonformt.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.