Kirkens folk protesterer: Den præstegård er ubrugelig

Mårslets menighedsråd bakkes op af både provst og biskop. Huset skal rives ned, mener de tre kirkelige organisationer.
9. januar 2025
René Tindbæk Lunderskov foran den gamle præstegård på Obstrupvej. Foto: Johannes Reimer.

En årelang strid om den gamle præstegård i Mårslet fortsætter. Aarhus Kommune vil bevare bygningen, mens menighedsrådet protesterer fordi den er hårdt angrebet af skimmelsvamp.
Nu har menighedsrådet fået støtte både af provstiet og biskoppen.

Huset gør folk syge
– Personer er blevet syge af af bo der. Den er ubrugelig, siger menighedsrådets formand, René Tindbæk Lunderskov, om bygningen på Obstrupvej.
Kommunens embedsmænd er uenige, og i november besluttede kommunen at sende et forslag til lokalplan i offentlig høring – med det formål at bevare præstegården.
Høringsfristen er nu udløbet, og både menighedsrådet, Aarhus Søndre Provsti og Aarhus Stift gør indsigelse mod planen.

Endnu værre end først antaget
For et par år siden viste en rapport fra Teknologisk institut at der var alvorlige problemer med skimmelsvamp i både tag, kælder og stue.
Nu har menighedsrådet fået en ny rapport fra instituttet som omfatter stueetagen – og ifølge rådet er situationen endnu værre end først antaget.
– Det fremgår klart af rapporten at de sundhedsmæssige risici for både nuværende og fremtidige beboere er for store til at kunne gennemføre en forsvarlig renovering, skriver rådet i sit svar til kommunen.

Renovering koster op mod 9 mio.kr.
Provstiudvalget prøver også at overbevise kommunen med tunge argumenter om økonomi og sundhed: F.eks. fremhæver udvalget et skøn om, at det ville koste op mod 9 mio kr. at sætte præstegården i stand, og selv derefter kan Teknologisk institut ikke garantere mod skimmelsvamp. Prisen skal ses i forhold til at provstiudvalget allerede har købt en ny præstebolig for 5,4 mio kr. på Nymarksvej.

Ikke noget kønt syn i længden
– Vi sættes i en ualmindelig svær situation hvis præsteboligen (på Obstrupvej, red.) skal stå ubrugt hen med voksende skimmelsvamp selv om vi prøver at holde tag og fag så den ikke falder helt sammen. Men i længden bliver den ikke et kønt syn i byen, skriver provst Jette Marie Bundgaard-Nielsen i svaret til kommunen.
Menighedsrådets formand, René Tindbæk Lunderskov, siger til Mårslet Avis at huset aldrig bliver en præstebolig igen.
– Det bliver en tom skal som forfalder og bliver et trist syn i byen, spår han.

Må ikke sælges
Huset må ikke sælges fordi det ligger tæt op ad kirke og sognehus. Rådet anbefaler over for kommunen at bygningen rives ned, og grunden laves til et grønt område til gavn for biodiversitet og borgere.
Det har tidligere været fremme at fællesrådets forretningsudvalg mente man kan overveje at flytte borgerhuset om i den gamle præstegård.
Men det betyder ikke, at forretningsudvalget har taget stilling til om gården bør rives ned eller bevares, fortæller Thorkild T. Clausen fra forretningsudvalget.
– Vi har kun drøftet ideer til hvad huset kunne bruges til hvis det ikke må rives ned, siger han.
Den endelige afgørelse ligger hos politikerne i Aarhus byråd.
johs

Her kan du læse et par af de tidligere artikler om bygningen:
https://maarsletavis.dk/kommunen-staar-fast-praestegaarden-maa-ikke-rives-ned/
https://maarsletavis.dk/ny-praestebolig-paa-nymarks-alle/ https://maarsletavis.dk/forslag-flyt-borgerhuset-over-i-den-gamle-praestebolig/
https://maarsletavis.dk/kommunen-siger-nej-til-nedrivning-af-den-gamle-praestebolig/

Skriv kommentar

Your email address will not be published.

Gå tilTop