Kemiudslip: Giber Å slipper med skrækken

Tirsdagens kemikalieudslip kommer ikke til at skade livet i Giber Å. Årsagen til udslippet var hærværk.

Den hvide pølse fanger kemikaliet bitumen ved indløbet til regnvandsbassinet Elle Sø.

Fiskene og de andre levende organismer i Giber Å kommer ikke til at mærke noget til tirsdag morgens udslip af næsten 2000 liter af asfaltstoffet bitumen.
Det konkluderer kommunens miljøvagt Lars Spring efter han hele tirsdagen ledede arbejdet med at rydde op efter udslippet der fandt sted på Hørretvej, nær rundkørslen ved Jelshøjvej.

Stoppes i Elle Sø
Inden udslippet blev opdaget, nåede en del af bitumen at løbe ned i regnvandskloakken hvorfra det kunne komme videre ud i Giber Å.
I første omgang frygtede Lars Spring at regnvandskloakken på den del af Hørretvej mundede direkte ud i åen hvilket ville gøre faren for forurening meget stor.
Men det viste sig heldigvis at systemet ender i regnvandsbassinet Elle Sø mellem Mårslet og Vilhelmsborg. Her er der nu sat en hvid pølseformet spærring op som vil stoppe kemikaliet inden det løber ud i den lille sø og derfra videre til åen.

Suger olie op
Den hvide pølse fungerer på den måde at den ikke suger vand, men derimod oliebaserede stoffer som bitumen. Den skal ligge ved regnvandets indløb til Elle Sø indtil faren for forurening er drevet over.
Ifølge Lars Spring vil regningen for den omfattende oprydning blive sendt til entreprenørkoncernen NCC som ejer den tankvogn udslippet skete fra.

NCC: Udslippet skyldes hærværk

– Der er tale om regulært hærværk mod vores emulsionstank, hvor der desuden er pillet ved bremserne.
Sådan siger Carl Johan Corneliussen, pressechef i koncernen NCC, om årsagen til kemikalieudslippet tirsdag morgen.
Han tilføjer at sagen er overgivet til NCC’s forsikringsselskab.

Hane blev åbnet
Udslippet stoppede da en borger tilfældigvis kom forbi og var snarrådig nok til at lukke for den hane som kemikaliet løb ud fra.
Det ser altså ud til at hærværksmanden ganske enkelt har kunnet åbne for hanen da tankvognen natten til tirsdag holdt parkeret i rabatten på Hørretvej.

Kan ikke sige mere
På den baggrund har Mårslet Avis spurgt Carl Johan Corneliussen om alle og enhver altid kan gå hen og åbne hanen på NCC’s tankvogne. Han svar var:
– Det skal jeg ikke kunne sige.
Nogen vil måske undre sig over at I ikke sikrer jeres tankvogne noget bedre?
– Jeg kan ikke sige mere end jeg allerede har sagt.
Har I anmeldt hærværket til politiet?
– Jeg kan bare sige at det er en forsikringssag. Mere kan jeg ikke oplyse, oplyser Carl Johan Corneliussen.

Østjyllands Politi kan ikke oplyse om det har modtaget en anmeldelse af hærværket.

PerH.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.