Julie Leth slutter karrieren med to verdensmesterskaber

Cykelstjernen Julie Norman Leth vinder VM-guld på banen både lørdag og søndag
17. oktober 2024
Julie Leth (th) med makker Amalie Dideriksen - og med sølvmedaljer fra OL i Tokyo. Privatfoto.

SIDSTE NYT 2:
Julie Norman Leth strålede igen. Søndag eftermiddag blev den 32-årige cykelrytter fra Mårslet verdensmester for anden dag i træk, da hun vandt kvindernes pointløb ved VM i Ballerup.
– Jeg kan slet ikke forstå det. Jeg troede faktisk ikke, at jeg havde vundet. Jeg følte bare slet ikke, at jeg havde benene og hovedet. Så tænkte jeg, at hvis det gør ondt på mig, gør det nok også ondt på det andre, fortalte Julie Leth til TV2 lige efter sejren.

SIDSTE NYT:
Cykelrytteren Julie Norman Leth slutter sin karriere på flotteste vis da hun lørdag blev verdensmester i parløb sammen med Amalie Dideriksen.
Sejren kom i hus ved VM i banecykling, som i disse dage finder sted i Ballerup.
–  Det er fuldstændig vanvittigt, og man kunne ikke gøre det et federe sted. Det er en kæmpe, kæmpe forløsning, siger Julie Leth til DR.
Mårslet Avis’ interview herunder med den lokale cykelstjerne er lavet i ugen op til VM.

Hun har været cykelrytter i mere end halvdelen af sit liv, men på søndag er det slut for Julie Norman Leth. Den 32-årige kvinde fra Mårslet kører over målstregen i Ballerup, og så bliver banecyklen sat til side.

DM, VM og OL
Listen er over placeringer er alenlang – og rækker fra flere Danmarksmesterskaber, et junior-verdensmesterskab, et europamesterskab, bronze ved senior-VM og en sølvmedalje ved OL.
De fleste placeringer er opnået på cykelbanen, men på landevejen har hun også flere gange trampet alle konkurrenter bag sig.

Svær periode med mange brud
– Det har været benhårdt. Hvis det var nemt, gjorde alle det jo nok. Man må sige nej til mange ting, og der har da været mentalt svære perioder, for eksempel i 2015 da jeg styrtede og fik brud på rygsøjle, kæbe og albue.

Masser af glæder
– Men jeg er glad for de valg jeg har truffet. Der har været masser af glæder. Fantastiske rejser verden rundt med landsholdet hvor jeg har fundet nogle af mine bedste venner – plus en livsrejse hvor man udvikler sig og lærer sig selv at kende på godt og ondt.

Nybagt mor
Julie Leth er gift med Lasse Norman som også er cykelrytter på topplan, og sammen fik de drengen Alfred for godt ni måneder siden.
Ved siden af rollen som nybagt mor har hun kæmpet for at komme i form igen – og det er lykkedes, bl.a. takket være hjælp fra forældrene i Mårslet der jævnligt har været babysittere og igen er det under VM i denne uge.

Mere struktur på træningen
– Det er ikke gået ud over træningen at jeg er blevet mor. Tværtimod. Jeg er blevet mere struktureret i træningen, og der er ikke tid bagefter til at dvæle ved det hvis det har været en dårlig træning.
– Det er ikke det vigtigste, for Alfred er ligeglad med at jeg er ambitiøs på cykelbanen. Sammen med ham skal jeg bare være nærværende.

Målet er medaljer
Til VM skal hun køre parløb med Amalie Dideriksen lørdag 18. oktober. Søndag kører hun solo i pointløbet, og så er det slut med den professionelle cykelkarriere.
I begge tilfælde er målet at få medaljer. Det glippede ved sommerens OL i Paris hvor hun og makkeren Amalie Dideriksen blev nummer seks.

Julie Leth og Amalie Dideriksen på banen ved OL i Paris. Privatfoto.

En skuffelse
– Det var en skuffelse i øjeblikket, og det handler ikke om at jeg har behov for en medalje. Skuffelsen skyldtes at jeg følte vi var gode nok til en medalje. Men parløb er komplicerede, og det er svært at overskue alle konkurrenter.
– Det er svært at sige præcist hvordan formen er nu, for det afhænger ikke kun af hvor mange watt man kan træde. Men jeg føler at formen har været opadgående siden OL.

Baneløb kan være kaotiske
Både parløb og pointløb kan virke kaotiske og svære at overskue fordi feltet kan være spredt rundt på banen, og man skal holde regnskab med om konkurrenter har vundet en omgang – plus at man skal køre om point i spurterne. Rytterne skal være dygtige til at bevare overblikket og disponere kræfterne så de ikke kører tør i sidste del af løbet.
– Jeg er ikke superhurtig i første del af løbene, men jeg er god til at læse dem, og jeg er hurtig hen mod slutningen, fortæller Julie Leth.

Plads til nye drømme
– Hvorfor stopper du nu?
– Jeg har overvejet i mange år hvornår det skulle være. Nu er jeg 32. Godt nok elsker jeg at cykle, men jeg kan ikke nå mere, og jeg vil også gerne prøve andre ting. Jeg er glad for selv at kunne bestemme hvornår det skal være slut. Og så er et VM i Danmark et oplagt sted at stoppe.
– Hvad der skal ske bagefter, ved jeg ikke. Der kommer da sikkert et tomrum efter mange år med eliteidræt. Det ville være mærkeligt andet. Men jeg tror at Alfred vil være god til at udfylde det tomrum. Og så vil jeg skaffe plads til nye drømme.
Vil du køre på cykel bagefter?
– Ja. Men ikke motionsløb. Det ville føles lidt fjollet at køre dem når jeg har fået penge for det indtil nu.

johs.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.

Gå tilTop