Historisk dårligt år for SuperBrugsen

Inflation og større sparsommelighed hos kunderne gav brugsforeningen et underskud på en halv million kr. i 2022. Der er dog fortsat 19 millioner kr. at tære på.

Også i år bliver der budgetteret med underskud i SuperBrugsen. Arkivfoto.

– 2022 blev det sorteste år i Brugsens historie.
Den kontante melding kom fra Per Enevoldsen, bestyrelsesformand i Mårslet og Omegns Brugsforening A.M.B.A., på foreningens generalforsamling tirsdag aften.

Underskud på en halv million
Det sorte år skyldtes de røde tal i regnskabet. Det foregående års pæne overskud blev i 2022 vendt til et underskud på 505.000 kr. efter skat.
Det havde endda have været endnu værre, hvis ikke brugsforeningen havde tjent gode penge på sideaktiviteter som udlejning af den tidligere Fakta-bygning til Bager Vilhelmsen og på medejerskaberne af energiselskabet OK og et tankanlæg med vaskehaller i Egebjerg ved Horsens.
Disse og andre såkaldt finansielle poster gav tilsammen 606.000 kr. i kassen.
Selve driften af SuperBrugsen og OK tanken i Mårslet gav et underskud på næsten 1,4 millioner kr.

Stadig sund økonomi
Formanden og uddeler Troels Laursen kunne også trøste de omkring 100 fremmødte medlemmer med at den lokale brugsforening trods underskuddet stadig har en sund økonomi med en egenkapital på 19,3 millioner kr. Det giver en soliditetsgrad (egenkapital i forhold til værdien af ejendomme og andre aktiver) på 48,9 procent.
– Og når soliditetsgraden er over 40 procent, er det godt, tilføjede Troels Laursen.

Kunderne sparer
Han forklarede underskuddet på næsten 1,4 millioner kr. på selve butiksdriften med de generelt svære tider for dagligvarebranchen.
Inflation og faldende realløn har fået kunderne til at spare på indkøbsturene, blandt andet ved i højere grad at vælge discountløsninger.
– Vi kan også se at folk oftere vælger de billige varianter af varerne, og de går mere efter rabatter og varer på tilbud, og dem har vi mindre avance på, sagde uddeleren.

Også minus i år
I budgettet for indeværende år opererer han og bestyrelsen med et mindre underskud.
– Men vi arbejder på at vende udviklingen ved at opretholde et højt serviceniveau og ved at trimme og optimere hvor vi kan. Og så regner vi med at den generelle samfundsudvikling med fald i inflationen og stigende realløn vil få folk til at vende tilbage til mere normale indkøbsmønstre så vi igen kan få overskud, lød strategien.

Svært at finde grund til vaskehal

Som omtalt i reportagen fra Brugsforeningens generalforsamling sidste år, har bestyrelsen længe ledt efter en egnet grund til en vaskehal til biler i Mårslet. Eftersøgningen har fortsat ikke givet noget resultat, svarede formand Per Enevoldsen på et spørgsmål fra salen på dette års generalforsamling.

– Der er ikke noget vi hellere vil end at lave en vaskehal her i byen. Men det er svært at finde en egnet grund hvor kommunen vil give tilladelse til det, hvor det ikke vil genere naboerne og hvor der er god adgangsvej, uddybede han.

Omkring 100 deltagere mødte op til årets generalforsamling og efterfølgende spisning i Multihallen.

PerH.

5 kommentarer

 1. Gad vide hvordan det går sammenlignet med Rema. Er det en tendens i Mårslet eller er det en Brugs tendens og hvad vil Brugsen gøre for at få kunder tilbage.
  Måske det var en artikel værd.

  • Hej

   Nu kan jeg så fortælle at jeg arbejder i BAUHAUS Viby i Mega Syd. Tendensen til at kunderne spare er man køre med et lille underskud sidste år i forhold til de foregående år. Så det er ikke kun i Mårslet der er problemer. Det er generelt i alle butikker..

 2. Rigtig godt og relevant spørgsmål, som jeg ville have stillet hvis du ikke havde gjort det.
  Kunne også godt tænke mig at høre resultatet af de kundeundersøgelser der har været et par stykker af indenfor de seneste år.

 3. Hej

  Nu kan jeg så fortælle at jeg arbejder i BAUHAUS Viby i Mega Syd. Tendensen til at kunderne spare er man køre med et lille underskud sidste år i forhold til de foregående år. Så det er ikke kun i Mårslet der er problemer. Det er generelt i alle butikker..

Skriv kommentar

Your email address will not be published.