Giberen skal slynges 200 år tilbage i tiden

Stor genopretning af Giber Å er på vej, især med flere snoninger på strækningen mellem Testrup og Mårslet.
13. marts 2025
Giber Å skal have sine oprindelige slyngninger tilbage på strækningen op imod Giber Ringvej.

I fremtiden skal Giber Å på strækningen mellem Testrup og Mårslet mere ligne sig selv som åen så ud i fortiden end den gør i nutiden.
Aarhus Kommunes afdeling for Natur- og Miljø er nemlig ved at lægge en plan for restaurering af åen så det naturlige plante- og dyreliv får lige så gode vilkår som naturen havde før intensiv landbrugsdrift satte ind og åen blev rettet ud til de lange lige stræk den har i dag.

Har set på gamle kort
Hele projektet omfatter også andre strækninger, men det er fra Testrup til Mårslet at de mest synlige ændringer vil ske.
– Vi vil genslynge åen fra faunapassagen under Giber Ringvej, nær Testrup Højskole, og frem til den løber ind i Mårslet.
– På gamle kort fra 17- og 1800 tallet kan vi se at åen var meget mere slynget den gang end den er i dag, fortælle Thor Joensen, biolog i Aarhus Kommune.

Graver nyt åløb
Konkret vil genslyngningen ske ved at en gravemaskine laver et delvist nyt åløb der skal sno sig fem til ti meter ud fra hver side af det nuværende åløb.
At de oprindelige slyngninger er forsvundet skyldes menneskelig indgriben de seneste par hundrede år.
Formålet var at få mere rationel landbrugsdrift ved at rette åen ud. Så betød det ikke så meget at fisk og naturens andre skabninger fik ringere vilkår.

Nye tider
I dag er holdningen i samfundet en anden, og natur og biodiversitet er kommet højt på dagsordenen.
Ifølge Thor Joensen har den private lodsejer, som ejer området hvor åen skal genslynges, sagt ja til projektet.

Flere sten i åen
Også strækningen mellem Mårslet og Vilhelmsborg er med i restaureringen. Her skal der ikke laves nye slyngninger, men der skal lægges såkaldte skjulesten og grus til gydebanker ud i åen.
Skjulesten er større sten som ørreder kan bruge til at stå i læ for strømmen og skjule sig for byttedyr.
Både skjulestenene og flere gydebanker, hvor fiskene kan lægge deres æg, er til gavn for åens bestand af havørred.

Giber Å er 12 km lang fra udspringet i Testrup Mose til udmundingen i havet ved Moesgård Strand. Undervejs får den tilført vand fra Beder Bæk og fra Kapelbækken som kommer fra området ved Langballe. Kort fra Google Maps.

Hurtigere strøm
På åens øverste strækning, fra Testrup til de to udspring i henholdsvis Tranbjerg Sø og Testrup Mose, er det tanken at lave nogle ændringer som vil få vandet til at strømme hurtigere igennem.
– Som det er i dag, løber vandet ret langsomt deroppe, og det gør at det bliver varmet op og ikke kan indeholde så meget ilt. Det vil give bedre vandmiljø at få det til at løbe hurtigere, forklarer Thor Joensen.

Ingen ændringer i byen
På strækningen ind gennem Mårslet by er der ikke planlagt nogen ændringer. Her er der for nogle år siden udlagt skjulesten og grus til gydebanker.
Ej heller er der planlagt nogen tiltag på åens forløb fra Vilhelmsborg til udløbet i Aarhus Bugt.

Penge fra EU og staten
Aktuelt arbejder Thor Joensen og hans kolleger på en forundersøgelse som skal føre frem til en konkret og detaljeret plan for hele projektet. Den forventes færdig i maj.
Dernæst vil kommunen søge den danske stat og EU om støtte til projektet. Begge har penge som er reserveret til netop den slags naturgenopretning, og det forventes at de vil bidrage.
Selve arbejdet ude i åen vil formentlig kunne komme i gang i sommeren 2026, vurderer Thor Joensen.

PerH.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ærgerligt at åen ikke bliver ryddet for væltede træer m.m fra Vilhelmsborg og ned mod Landevejen og en beskæring og friholdelse af åløbet gennem de arealer nedenfor Vilhelmsborg., hvor der i øjeblikket er hestefolde

  2. Jeg synes bare man skal glæde sig over dette tiltag. Kommunen skal også have ros, når den gør noget godt.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.

Gå tilTop