Historier fra salonen
Frisørerne i Mårslet har mange spændende historier at fortælle, derfor bringer Mårslet Avis en lille serie hvor vi tager læserne med rundt til byens fire saloner.
Dette er den fjerde og sidste artikel i serien. De tre andre kan du finde her:
Frisør og designer i gang med det vildeste vilde (om Mette Buchhave på Langballevej).
Familien Falengreen er lokale frisører i tre generationer (om Louis og Dorte Falengreen i Salon Soul).
Frisøren får del i kundernes glæder og sorger (om Lene Jensen i Frisørhuset).
Kawa Khalil ville ikke slå nogen mennesker ihjel, lige så lidt som han var interesseret i at sætte sit eget liv på spil. Hverken for diktatoren Assads militær eller for de oprørsstyrker der bekæmpede styret. Men som 32-årig mand med militær træning fra en for længe siden overstået værnepligt havde han ikke noget valg, hvis han ville blive hjemme i Aleppo i Syrien i 2014.
Enten er du med os eller fjenden
Den syriske borgerkrig havde allerede raset i tre år, og fra både styret og fra oprørerne lød beskeden til våbenføre mænd som Kawa Khalil, at enten slutter du dig til os, eller også er du med fjenden, og så slagter vi dig.
Kawa ville hverken det ene eller det andet eller slagtes. Han havde indtil da levet et fredeligt liv som uddannet frisør med egen salon i millionbyen Aleppo; men for at overleve kunne han nu ikke gøre andet end forlade salon, hjem og hustru og flygte. Først til Tyrkiet og derfra via blandt andet Grækenland og Tyskland til Danmark.
Havde fætter og ven i Danmark
– Jeg ville til Danmark fordi jeg havde en fætter og en god ven i landet, fortæller han.
Den gode ven er Juan Sedo som allerede havde boet i Danmark nogle år og taler dansk bedre end Kawa gør. Af samme grund har Juan Sedo hjulpet med tolkning til denne artikel.
Juan og Kawa er barndomsvenner og er vokset op i den samme gade i Aleppo. Begge er kurdere og taler kurdisk indbyrdes og med deres familier.
Hele familien på flugt
– Den gang var Danmark også et af de bedste lande at tage hen, når man var på flugt, så det var et populært mål for flygtninge fra krigen. Men sådan er det ikke mere, indskyder Juan.
Også Kawas tre søstre, tre brødre og forældre flygtede fra borgerkrigen. To af søstrene, den ene bror og faren endte lige som ham i Danmark. Under flugten døde hans mor i Tyrkiet, og de tre andre søskende er endt i andre lande.
En ny tilværelse
To år efter Kawa var kommet til Danmark, blev han gennem familiesammenføring genforenet med sin hustru Fidan. Den gang havde parret ingen børn, men det har de nu; to piger på henholdsvis tre måneder og 3,5 år.
I det nye land har Kawa og Fidan bygget en ny tilværelse op, med base i en lejlighed i Odder.
Kawas første kontakt med det danske arbejdsmarked var et job i et pizzeria i samme by. Men snart kom han tilbage til sit gamle fag gennem et job i en kurdisk vens frisørsalon, også den i Odder. Den salon blev siden overtaget af Kawas bror, mens Kawa selv fortsatte i den som ansat.
Havde hørt godt om Mårslet
Hans trang til igen at blive selvstændig var stor, og da han i 2019 gennem en annonce på internettet så at lokalet på Tandervej 6 B var til leje, slog han til.
– Jeg havde også hørt folk i Odder tale godt om Mårslet. De sagde at Mårslet er en by hvor folk støtter hinanden. Og der var ikke ret mange frisører i byen, så det var et godt sted at oprette en salon.
Hjælp fra familie og venner
Mange penge havde Kawa ikke til etableringen af Mårslet Frisør, men med hjælp fra venner og familie lykkedes det at fremstille en stor del af inventaret selv.
– Vi har selv lavet bordet der, pladerne i loftet, disken og meget andet, fortæller Juan og peger rundt.
– Sådan er det i vores kultur. Vi hjælper hinanden, tilføjer han.
Og så kom corona
I december 2019 slog Kawa døren op for salonens første kunder. Og tre måneder senere måtte han låse den igen på grund af corona-nedlukningen. Det var slemt, fortæller han:
– Da var jeg meget tæt på at blive deprimeret. Lige indtil da havde jeg været så glad for at få mit eget, og jeg havde brugt så meget tid og energi på at indrette salonen. Så det var meget hårdt at skulle lukke den, selv om jeg fik lønkompensation.
Fra ondt til værre i Syrien
Mens Kawa og hans familie er begyndt på en ny tilværelse i Danmark, er tingene gået fra ondt til værre i Aleppo. Især i 2015 eskalerede kampene i byen, og som det mange gange er vist på TV, er store dele af byen i dag en stor ruinhob.
Tusinder er blevet dræbt, og endnu flere såret og jaget på flugt. Fred og sikkerhed er fortsat absurde fremmedord i Aleppo, og det samme gælder i øvrigt i hele Syrien for folk som Kawa.
Usikker fremtid
Men Danmark har ikke givet Kawa og hustruen Fidan et trygt grundlag for deres nye liv. Ligesom andre syriske flygtninge har de kun midlertidig opholdstilladelse, og hvis der en dag bliver fred i Syrien, skal de rejse tilbage til landet, uanset hvor meget hjemme de og deres børn føler sig i Danmark.
Den usikre fremtid gør det svært at planlægge og tage beslutninger som rækker langt frem i tiden, for eksempel at købe hus. Men et menneske kan ikke leve uden drømme for fremtiden.
En skrøbelig drøm
For Kawa er drømmen at få en bolig i Mårslet og at salonen vil vokse med flere kunder, så der bliver brug for ansatte, og at Fidan får opfyldt sit ønske om at komme ind på den danske frisøruddannelse, så de to kan være sammen om at drive Mårslet Frisør, mens deres to piger får en god skolegang på Mårslet Skole.
Det er den drøm han har. Ikke nogen voldsomt ambitiøs drøm, men skrøbelig nok til at briste den dag de danske myndigheder beslutter at Syrien er blevet sikker nok til at han og familien kan og skal rejse tilbage til ruinerne i Aleppo.
PerH.
Tak for en rigtig fin historie.
Livsbekræftende historie. Nu vil jeg klippes af Kawa.
Håber du må få dine drømme opfyldt og få et godt liv i Danmark