Historier fra salonen
Frisørerne i Mårslet har mange spændende historier at fortælle, derfor bringer Mårslet Avis en lille serie hvor vi tager læserne med rundt til byens fire saloner.
Dette er den første af fire seriens fire artikler. Læs også de andre:
Familien Falengreen er lokale frisører i tre generationer (om Louis og Dorte Falengreen i Salon Soul).
Frisøren får del i kundernes glæder og sorger (om Lene Jensen i Frisørhuset).
Frisøren der ikke ville slå ihjel (om Kawa Khalil i Mårslet Frisør).
Set udefra er Langballevej 142 et ganske almindeligt velholdt parcelhus som de blev opført i 1990’erne i gule mursten og med rødt tag, beliggende i et tidstypisk kvarter. Tidligere var der et skilt ud mod vejen som fortalte at her er en frisørsalon; men det blæste væk i en storm forrige år.
I gang med tøjkollektion
Skilt eller ej, så er salonen her stadigvæk, lige inden for hoveddøren i et hvidmalet værelse med store blomster i en vase og et guldindfattet spejl på væggen. Enkelt og stiligt.
Men salonen er langt fra det eneste som frisørmesteren Mette Buchhave har travlt med. Hun er også i gang med at bygge virksomheden Ghita Design op, og den slags kræver både tid, tanker og energi en masse.
– Jeg er ved at lave en hel kollektion af tøj. Det er det vildeste vilde! Jeg har selv designet det, og det skal syes i Tyrkiet hos en samarbejdspartner jeg har dernede, fortæller hun begejstret hen over spisebordet i stuen.
Til kvinder med særlige behov
Kollektionen er ikke bare endnu en samling beklædningsgenstande der skal konkurrere med så mange andre i butikkerne i Bruuns Galleri eller på Zalando.com. Derimod er der tale om tøj til en ganske særlig kundegruppe, nemlig kvinder der på grund af handicap eller sygdom har særlige behov i forhold til deres påklædning. Og som samtidig gerne vil se lidt smarte ud.
– Det kan for eksempel være undertøj til kvinder med muskelsvind eller rygmarvsskade, det kan være BH’er til kræftramte, bukser til kvinder med benprotese og bluser til dem med armprotese, forklarer Mette Buchhave.
Frisør i Mårslet i 13 år
Hun har ingen uddannelse inden for design men har et 28 år gammelt svendebrev som frisør. Udover at klippe og permanente kunder, var hun i en årrække underviser på frisørlinjen på Aarhus Tech, og de sidste 13 år har hun været selvstændig som frisør i Mårslet.
Den første halve snes år som forpagter af Salon Soul på Hørretvej, de sidste par år hjemme i hendes og manden Flemmings hus på Langballevej.
Kunder har hun vist aldrig manglet, så hvorfor pokker kaste sig ud i noget så usikkert som at bygge en helt ny virksomhed op med tøj som hun selv designer?
Svaret er ikke helt enkelt, men set udefra er det noget med et miks af gå-på-mod, kreativitet og medmenneskelig interesse for kvinder med særlige behov. Og så fordi hun ikke kan lade være.
Fik ide i Hamborg
Historien om Ghita Design begynder med en tur til Hamborg sammen med en veninde. I den nordtyske millionby blev Mette Buchhave fascineret af et kreativt og multikulturelt miljø med masser af graffiti og en mangfoldighed af folk i sjovt tøj, alle former for hatte og kvinder med mellemøstlig hovedbeklædning.
– Så tog jeg hjem og tegnede min første hat, eller turban som jeg også kalder dem. Jeg har altid været glad for at tegne og male. Du kan se billedet der. Kan du lide det? spørger hun og peger hen på et abstrakt maleri i gule og gyldne farvetoner på væggen.
Forhandlere i Danmark og udlandet
Jovist kan avisens udsendte lide hvad han ser, bekræfter han, og spørger om hun også selv syede hatten. Nej, det gjorde en anden veninde, en syerske.
Efter den første turban er omkring 30 andre modeller fulgt efter. De er dels designet af Mette selv og dels af en kvindelig designer i Frankrig som hun er kommet i kontakt med via en indisk forretningsmand. Han sørger for at turbanerne bliver syet af de rigtige miljø- og allergivenlige materialer i hans hjemland.
Alle turbanerne er målrettet kvinder som har mistet deres hår, typisk som følge af behandling mod kræft. De sælges via Ghita Designs hjemmeside og over 30 forhandlere rundt omkring i Danmark, Norge, Schweiz og Grækenland.
Inspiration fra Ingeborg
Hvordan kommer mon så navnet Ghita, der i Danmark ofte forbindes med efternavnet Nørby, ind i historien om en frisør i Mårslet som i Hamborg får en idé til turbaner for kræftramte kvinder?
Svaret på det spørgsmål hænger sammen med Mette Buchhaves gå-på-mod og fascination af den styrke og det mod som den berømte skuespiller formåede at få frem i rollen som Ingeborg i TV-serien Matador, ligesom hun beundrer Ghita Nørby som person og som overvinder af cancer to gange.
En herlig hat for Ghita
Hvor andre ville have ladet det blive ved beundringen af Ghita Nørby på afstand, skrev Mette til skuespilleren via dennes agent. Hun fortalte om hvordan hun var blevet inspireret af både rollen Ingeborg og mennesket Ghita, og hun spurgte om hun måtte bruge navnet Ghita til det nye designmærke.
Svaret tilbage var ikke kun et ‘ja, gerne’. Ghita Nørby fandt også på salgssloganet ‘en herlig hat for Ghita’.
Siden har Mette og Ghita mødt hinanden flere gange, blandt andet har Mette været inviteret til middag hjemme hos Ghita.
Også en rolle til Bodil Jørgensen
På lignende måde er skuespilleren Bodil Jørgensen blevet inddraget i Ghita Design. Også hende har Mette Buchhave fået et personligt forhold til, og Bodil Jørgensen har blandt andet formuleret disse ord som Mette må bruge i sin markedsføring: “Med min Ghita hat på føler jeg mig tryg. Som om jeg går med en voksen i hånden”.
Fart på de seneste par år
Historien om turbanerne og det andet tøj til kvinder med særlige behov begyndte i det små med turen til Hamborg for omkring seks år siden, men først de seneste par år har Mette sat turbo på design-eventyret.
Rigtig fart over feltet kom der i forbindelse med coronaen. Dels fik hun nu masser af tid til at arbejde med sine ideer fordi salonen skulle være lukket ned, og dels viste en af ideerne sig at være økonomisk ganske givtig.
Mundbind gav penge
Den gode forretningside var at designe og sælge mundbind af stof. Ghita Design mundbindet er lavet efter alle Sikkerhedsstyrelsens anvisninger med flere lag stof og filter, og det solgte med Mettes ord ‘mere end godt’.
En stor del af mundbindene blev lavet med forskellige firma-logoer på. For eksempel bestilte AGF mundbind med klubbens logo på, ligesom også TMG og Superbrugsen Mårslet fik deres egne mundbind fra Mette Buchhave.
Den økonomiske gevinst fra mundbindene har Mette investeret i Ghita Design. Blandt andet har hun købt en webshop til firmaer, og hun er ved at lave aftale med et reklamebureau.
– Det er nu jeg skal slå til
– Jeg VIL Ghita Design, siger hun med tryk på vil.
– Jeg er 49 år, og det er nu jeg skal slå til, hvis jeg vil noget med det, og det vil jeg. Min mission er at skabe glæde hos andre mennesker og få de kvinder til at føle sig inkluderet ved at have noget pænt tøj på. Jeg er selv adoptivbarn, så jeg ved hvor meget inklusion betyder; og der betyder tøjet meget. Og mit mål er at nå ud globalt. Jeg vil ud i verden med Ghita Design.
Fortsat frisør
Selv om Mette Buchhave har store planer med design-virksomheden, vil hun fortsat tage imod både gamle og nye kunder i den lille salon lige inden for hoveddøren på Langballevej 142.
– Jeg elsker at være frisør, og det bliver jeg ved med, siger hun, mens både mund og øjne lyser op i et af de hyppige smil.
PerH.