Fra Lokalcenter til Folkehus for alle generationer

Både gamle og unge brugere var med da Folkehuset Mårslet lørdag blev indviet i det tidligere Lokalcenter Kildevangs lokaler.

De ældre medborgere var der flest af, men der var også børnefamilier med da Folkehuset Mårslet blev indviet. Foto: Jørgen Lauritsen.

Køen strakte sig helt fra cafeens disk og ud under den strålende forårssol da en større gruppe mårslettere lørdag kl. 11 flokkedes for at komme ind i Folkehuset Mårslet i det tidligere Lokalcenter Kildevangs lokaler på Langballevej 3A.

Indenfor ventede en genåbningsfest med underholdning, taler, vin, buffet og popcorn. Nu skulle det fejres at to års nedlukning på grund af corona og ombygning omsider var slut.
– Tak til alle for tålmodigheden under den lange nedlukning, sagde Folkehusets leder Jens Sønderbæk da han bød velkommen efter dagens første opvisning af hidkaldte dansere.

Spansk dans med sus i skørterne var en del af underholdningen. Foto: Jørgen Lauritsen.

Selv om også det tidligere lokalcenter var åbent for alle aldersgrupper, var stedet især kendt som mødested for pensionister og efterlønnere. Men for at markere at der er tale om tilbud for alle generationer, skifter samtlige lokalcentre i Aarhus Kommune nu navn til folkehuse.

Skal være for alle
– Det her er faktisk en Aarhus-premiere ved at det er første gang vi indvier et folkehus, fortalte rådmanden for Sundhed og Omsorg, Christian Budde (V), i dagens hovedtale. Han fortsatte:
– Folkehuset Mårslet skal være et sted for fællesskab, et sted hvor vi kan nyde hinanden. Det skal være for alle, fra 0 til 100 år. Det er rigtig vigtigt at det bliver et sted som hele Mårslet har lyst til at bruge.

Folkehuset Mårslet skal være et sted for fællesskab, sagde rådmand Christian Budde (V). Foto: Jørgen Lauritsen.

Ikke mindst ser rådmanden Folkehuset Mårslet som et vigtigt bidrag til at modvirke ensomhed.
– Ensomhed er et stort problem som vi skal hjælpe hinanden med at bekæmpe. Det vil være en god idé at alle går ind til naboen og spørger om man ikke skal gå en tur hen i Folkehuset sammen, sagde Christian Budde.

Hvis man tager tager imod rådmandens opfordring og går hen i Folkehusets café mellem kl. 12 og 13, kan man på alle hverdage købe frokost i form af traditionel dansk mad.
Sammen med genåbningen er der også igen blevet adgang til Kildevangs motionsrum; som dog kun er åbent for efterlønnere og pensionister. Se den grå boks længere nede.

Nye ideer er velkomne
I begyndelsen vil det meget være de gamle aktiviteter fra lokalcenteret der bliver genoptaget i Mårslet Folkehus. Lene Gade Jørgensen, som er medlem af Brugerrådet, fortæller:
– Vi sætter igen gang i det månedlige bankospil, første gang er 1. april, og i den månedlige fællesspisning med start 27. april. 3. maj kommer et kor og underholder. Vi arbejder også på at få gang i filmklub, foredrag og andre ting der har været lukket ned de sidste to år, og der er bridgeklub og andre som spiller kort her. Vi vil også gerne have en mødregruppe til at mødes her, som vi havde før nedlukningen.
– Vi skal også til at planlægge flere aktiviteter, og alle kan komme med ideer til dem. Man skal bare henvende sig til nogen fra Brugerrådet, så ser vi på det, siger Lene Gade Jørgensen.
Det store flertal af gæsterne ved indvielsen var fra de ældre generationer, men der var også børnefamilier som hyggede sig sammen med seniorerne og en klovn som lavede ballondyr til de yngste deltagere.

Mårslet Nørkler

Familien Kristensens børn hyggede sig sammen med mor Sara. Foto: Per Henrik Hansen

I tråd med ambitionen om at Folkehuset skal være for alle generationer var 35-årige Sara Kristensen inviteret til at holde en lille tale om klubben Mårslet Nørkler som starter op igen om et par uger. Hun kom til indvielsen sammen med sin mand og deres to børn på tre og fem år.

– Før nedlukningen var vi op til 40 kvinder der mødtes i Mårslet Nørkler. Vi hækler, strikker, broderer, drikker kaffe og hygger os.
– Alle er velkommen uanset alder, også selv om man ikke har haft et par strikkepinde i hænderne før. Der er altid nogle der gerne vil hjælpe og vise hvordan man skal gøre. Første gang vi mødes igen er den første onsdag i april (6. april, red.) fra kl. 19 til 21. Man kan også finde os på Facebook, sagde Sara Kristensen til Mårslet Avis efter sin tale.
Klik her for at komme til klubbens Facebook-gruppe.

Selvtrænere i motionsrum

Mogens Gregersen i fitnessrummet hvor der er motionscykel, romaskine og adskillige andre maskiner til at holde kroppen i form. Foto: Per Henrik Hansen.

Brugerne af fitnessmaskinerne i motionsrummet, kaldet selvtrænerne, var den største brugergruppe på lokalcenteret, og vil formentlig også være det i Folkehuset Mårslet.
– Vi er 125 medlemmer, og det har været hårdt for os at være lukket ned i to år. Det er lettere at gå hen et sted som her og træne end at ligge sig på gulvet og træne hjemme, siger Mogens Gregersen.

Han er formand for Kildevang Senior Fitness som er selvtrænergruppens officielle navn.
For at blive medlem af foreningen og få adgang til træningsmaskinerne i motionsrummet, skal man bo i Mårslet, være efterlønner eller pensionist, tage imod instruktion når man melder sig ind samt betale et kontingent på blot 150 kr. om året.
Opfylder man de krav, kan man på hverdage booke faste tider to gange om ugen i motionsrummet. I weekenden kan man booke en tid fra gang til gang, oplyser Mogens Gregersen.

Fotos fra åbningen af Folkehuset Mårslet 19. marts

Alle fotos herunder er taget af Jørgen Lauritsen.

Se Folkehuset Mårslets hjemmeside for flere oplysninger.

PerH.

1 kommentar

  1. Ih hvor dejligt👍🏼👍🏼 Der vil jeg gerne komme og være en del af. Lyder både hyggeligt og et godt initiativ at skifte navn. Lokalcenter gir bestemte, og forældede, associationer. Dejligt med et sted i Mårslet, hvor generationerne kan mødes🙏🌺🌺🌺☕️

Skriv kommentar

Your email address will not be published.