De lokale kandidater
Forud for kommunalvalget 16. november har Mårslet Avis bragt interviews med kandidater bosiddende i 8320 Mårslet. Dem er der i alt fem af, hvoraf disse fire sagde ja til at lade sig interviewe:
* Anette Poulsen, Socialdemokratiet (liste A)
* Kåre Thorkild Sørensen, Radikale Venstre (liste B)
* Jan Ravn Christensen, Socialistisk Folkeparti (liste F)
* Palle Bjørn Rosenkilde, Kristendemokraterne (liste K)
Den femte lokale kandidat er Jens Thomsen, Det Konservative Folkeparti (liste C), men han har ikke reageret på avisens henvendelser.
I denne artikel ser vi på de lokale kandidaters chancer inden valget på tirsdag.
ANALYSE
Medmindre der sker noget der er lige så uventet som at solen en dag står op i vest, så kan den lokale socialdemokrat Anette Poulsen fortsat kalde sig byrådsmedlem efter valget på tirsdag.
Hun stiller op til sin tredje periode i byrådet som nummer tre på liste A og er listens højst placerede kvinde. Alene de to faktorer giver nærmest 100 procent sikkerhed for at blive genvalgt for rådhusets største parti som for fire år siden sikrede sig 13 af de 31 stole i byrådssalen.
Når man dertil lægger at hun for fire år siden fik fjerde flest personlige stemmer blandt de socialdemokratiske kandidater, selv om hun den gang kun var opstillet som nummer syv på listen, ja så kan det realistisk set ikke gå galt for hende ved valget på tirsdag.
Spænding for Jan Ravn Christensen
Anderledes personligt spændende bliver valget for SF’eren Jan Ravn Christensen, selv om han er placeret så højt som nummer to på liste F og stiller op til sin fjerde periode i byrådet. Dertil kommer den landspolitiske fremgang for SF siden partiet for fire år siden vandt tre sæder i byrådssalen, så der er gode chancer genvalg til den lokale 41-årige familiefar.
Ny opstillingsform
Når Jan Ravn Christensen alligevel ikke kan vide sig sikker, hænger det sammen med at SF i Aarhus Kommune har skiftet opstillingsform. Ved valget i 2017 stillede partiet op med partiliste; det vil sige at de ikke personlige stemmer på SF blev fordelt efter kandidaternes placering på listen.
Derfor blev Jan Ravn Christensen valgt som en af tre SF’ere, selv om han kun fik femte flest personlige stemmer. Af partiet var han placeret som nummer to på liste F, og det gjorde udslaget.
I år er SF gået over til sideordnet opstilling, hvilket også næsten alle andre partier bruger. Det betyder at det udelukkende er de personlige stemmer der afgør hvem der bliver valgt.
Hvis SF havde brugt samme opstillingsform i 2017, var Jan Ravn Christensen kun blevet anden suppleant i stedet for byrådsmedlem. Det viser data fra KMD der registrerer alle stemmetal.
Konkurrenter er væk
Han kan håbe på at han de seneste fire år er blevet mere kendt, og SF har chance for at gå et eller måske endda to mandater frem. Desuden han kan trøste sig med at to interne konkurrenter er væk, idet hverken Fadi Kassem eller Sofie Lippert Troelsen, der begge fik flere personlige stemmer end ham selv i 2017, er at finde på SF’s liste i år.
Til gengæld har han fået ny intern konkurrence i form af Liv Gro Jensen som i 2017 blev valgt som eneste byrådsmedlem for Alternativet, men siden er skiftet over til folkesocialisterne. Hun trækker formentlig en del af de 9327 stemmer der faldt på liste Å for fire år siden, deraf 2.441 på hende personligt. Til sammenligning fik Jan Ravn Christensen for fire år siden 564 personlige stemmer.
Tre som ikke bliver valgt
For de resterende tre byrådskandidater fra 8320 området er der stort set lige så lidt spænding om valgets udfald som der er for Anette Poulsen, bare med modsat fortegn.
Kaare Th. Sørensen står som nummer 12 på de radikales liste B, hvilket er noget af et fald siden 2017 hvor hans navn var det sjette øverste på listen. Det betyder dog ikke nødvendigvis det store, da De Radikale har sideordnet opstilling, så kun de personlige stemmer afgør hvilke kandidater der sætter sig på de pladser som partiet vinder.
For fire år siden rakte Kaare Th. Sørensens 205 personlige stemmer kun til at blive 13. suppleant for hans partis to byrådsmedlemmer. Til sammenligning vandt Eva Borchorst Mejnertz det sidste af partiets to mandater med 1368 personlige stemmer, og hendes nærmeste konkurrent fik 934. På den baggrund er det svært at se nogen chancer for den lokale radikale kandidat.
Konservativ prøver lykken igen
Jens Thomsen fra De Konservative er endnu en lokal kandidat som stiller op igen efter at have gjort det flere gange tidligere uden at komme i nærheden af en plads i byrådet. Denne gang finder man hans navn på plads nummer 18 på den sideordnede liste C.
Jens Thomsen er et kendt navn i Mårslet hvor han har boet hele sit liv og i en stor del af det har været aktiv i foreningslivet. Aktuelt er han næstformand i både Fællesrådet og i bestyrelsen for Mårslet Vandværk.
Syvende suppleant
I 2017 fik han 155 personlige stemmer, deraf de 79 fra vælgere i Mårslet. I forhold til valget i 2013 var det en nedgang fra 223 personlige stemmer, deraf 109 i Mårslet; men 2017 var i det hele taget et katastrofevalg for De Konservative. Partiet nåede et historisk lavpunkt med kun et enkelt medlem af Aarhus Byråd. Jens Thomsen blev syvende suppleant til den post.
I år kan han og hans partifæller glæde sig over at partiets landspolitiske fremgang i et eller andet omfang vil smitte af lokalt. Om det så også betyder personlig fremgang for Jens Thomsen er en anden sag.
Ejer af Tranbjerggård
I Mårslet er han også kendt som ejer af Tranbjerggård, hvorfor han har udsigt til en formentlig ret pæn fortjeneste ved gennemførelsen af de planer som kommunen er ved at lægge for byudvikling på netop Tranbjerggårds jorde.
Det er nærliggende at forestille sig at en del vælgere finder det betænkeligt at han således har økonomisk interesse i en bestemt byudvikling, samtidig med han er næstformand i Fællesrådet, der har til opgave at være Mårslets talerør over for kommunen, og desuden søger indflydelse som byrådspolitiker.
Ny kandidat i byen
Palle Bjørn Rosenkilde, som er nummer to på Kristendemokraternes sideordnede liste K, er et nyt og ubeskrevet blad på den lokalpolitiske scene. Som den eneste af de fem lokale kandidater i 8320 området har han ikke tidligere stillet op til et kommunalvalg.
Det er dog ikke så meget på grund af hans status som debutant man må anse hans chancer for at blive valgt som yderst marginale. Den vurdering beror mere på at Kristendemokraternes meget svage stilling blandt vælgerne i Aarhus Kommune.
Ved valget i 2017 fik partiet blot 1397 stemmer i hele kommunen. Det var mindre end en tredjedel af hvad der som minimum krævedes for at vinde en enkelt plads i byrådet.
Landspolitisk medvind, men….
Landspolitisk har Kristendemokraterne medvind under ledelse af den unge formand Isabella Arendt; især efter den kendte politiker Jens Rohdes ankomst til partiet. Men her på avisen tør vi godt spå at effekten af de to landspolitikeres karisma ikke vil være stærk nok til at sikre partiet en byrådsplads i Aarhus Kommune; en kommune som ingen af de to kommer fra eller bor i. Og dermed ingen byrådspost til Palle Bjørn Rosenkilde.
Det betyder dog ikke at en stemme på ham eller hans parti går tabt. Kristendemokraterne er med i et stort blåt valgforbund, så en stemme på Kristendemokraterne kan blive en stemme på et ekstra mandat til Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti eller Venstre.
Mårslet Avis har i denne og tidligere valgartikler kun skrevet om lokale kandidater, men dette skal ikke ses som en opfordring til at stemme på en kandidat bosiddende i 8320 Mårslet. Der er udelukkende tale om en redaktionel prioritering på grundlag af redaktørens ressourcer og ud fra formålet med Mårslet Avis, som er at være et rent lokalt medie.
Den eneste politiske opfordring herfra skal være at man finder og stemmer på den liste eller den kandidat som man synes bedst repræsenterer de holdninger man måtte have.
God valgdag til alle på tirsdag!
PerH.
👍
Trist og fattigt, at redaktøren for avisen, har et sådant behov for udhængning af en af de lokale kandidater og samtidig iklæde sig vores bys navn !
Tak for præsentationerne, skønt at høre en lokal stemme om de lokale politikere. God valgdag.
Per Henrik hvor er det uordentlig – din “nærliggende at forestille sig” om Jens Thomsen er igen igen et udtryk for din egen holdning – det kan du ikke være bekendt.
Du kan skive en leder, i stedet for dine journalistiske kneb.
I øvrigt har Jens Thomsen altid åbent fortalt om hans interesser omkring udvikling af Tranbjerggaard. Det er da værre, når folk arbejder med deres egen dagsorden uden at fortælle det.
Og som jeg tidligere har sagt – et flot initiativ med Mårslet Avis – så ærgerligt at du åbenbart vil bruge din “magt” til at udtrykke og publicerer det, som passer passer ind i dine ønsker om, hvordan Mårslet skal udvikle sig
Ordentlig journalistik skal ikke kun være upartisk, men også bringe alle relevante informationer frem til læserne og være kritisk over for alle parter. Dette gælder desværre også selv om nogen finder det irriterende.
Helt enig Per – men du har blot valgt KUN at fremkomme med det DU mener er relevante informationer for de sager og personer som ikke har samme dagsorden og ønsker som dig.
Og det kalder jeg ikke ordentlig journalistik.
Helt enig i ovennævnte kommentarer fra J.J.
ikke irriterende med forskellighed og forskellige meninger, men ingen respekt for ensidig indpakket kritik, fra Per Henriks side.
Stå ved, hvad du mener og find en anden kampplads, hvor borgerne ikke tages som gidsel, i din personlige kamp.
🤞 for godt og fair lokalvalg 👍
Enig med J.J og B.E.
Der henvises her på siden til Pressenævnets vejledning om god presseskik.
Under A.5 står:
“Det skal gøres klart, hvad der er faktiske oplysninger, og hvad der er kommentarer”
Det kan man jo lige tænke over om er gældende i denne artikel.
Nu er det jo altid sværest at spå om fremtiden. I forhold til Jens Rhode effekten er der jo af gode grunde ingen målinger på dette. Med hensyn til Isabella Ahrendt effekten, kan vi jo bruge det seneste folketingsvalg som et pejlemærke. ifølge dette fik Isabella Ahrendt ca. 4.000 stemmer. Spørgsmålet er så hvor mange af disse stemmer, der kan konverteres til KV og RV. Det vil tiden vise.
Mvh
Palle Rosenkilde
@ Claus Kirk
Jeg tror, at du har misforstået A.5 i Vejledning for god Presseskik. At skrive “nærliggende at forestille sig” er en vurdering, som forekommer i en artikel, der tydeligt er varedeklareret “Analyse”. Det er helt efter bogen. Om man er enig i vurderingen, er en anden sag.
Hvis den omtalte lokalpolitiker er enig med Claus Kirk, kan han jo spørge Pressenævnet, hvor Mårslet Avis er tilmeldt. Så kan vi da få det afklaret 🙂
@Thomas Pallesen
Jeg nævner ikke et ord om politik i min kommentar, men jeg hæfter mig da ved, at Mårslet Avis kun erklærer sig uafhængig af økonomiske og organisatoriske interesser.