Ejendomsudvikler anklages for groft uforsvarlig ledelse af koncern

Kurator i boet efter det konkursramte Momito Invest ApS vil have erhvervsmægler Poul-Erik Petersen idømt konkurskarantæne. Poul-Erik Petersen nægter at have gjort noget galt. Tidligere samarbejdspartnere har meldt hinanden til politiet.
26. november 2024
Poul-Erik Petersen fotograferet i april 2022 foran Lindegårdsvej 6.

Der er nu udsigt til mindst én retslig udløber af konkursen i Momito Invest ApS; koncernen der i december 2021 købte det 244 år gamle hus på Lindegårdsvej 6 for at rive det ned og lade byggetomten indgå i et større projekt for privat byfornyelse i Mårslet.

Smedens have uden smed
Det hele i regi af det til lejligheden oprettede datterselskab Smedens Have i Mårslet; et selskab som den lokale smed i Mårslet intet havde med at gøre, bortset fra at han var nabo til det gamle hus på Lindegårdsvej.
Som tidligere omtalt i Mårslet Avis har der været stor forvirring om hvem der egentlig var direktør og stod for ledelsen Momito Invest, der udover projektet i Mårslet også havde ejendomme i Roskilde og Fredericia.

Kurator: Konsulent var leder
I sin nyeste redegørelse til skifteretten og Momitos kreditorer mener konkursboets kurator, advokat Mads Danielsen fra Codex Advokater i Vejle, at have løst forvirringen.
Kuratoren peger på Poul-Erik Petersen som den reelle leder, selv om han formelt slet ikke var ansat i Momito-koncernen da den krakkede i december 2023.
Ifølge Poul-Erik Petersen selv var han kun ekstern konsulent.
I forbindelse med Smedens Have i Mårslet kaldte sig selvstændig ejendomsudvikler med opgaver for Momito Invest.

Tante-direktør
I sin redegørelse skriver kuratoren at den formelle direktør, Ole Vindeløv Sørensen, reelt blot var “en art ”tante-direktør”, som kun formelt har båret titlen og i enkelte tilfælde repræsenteret selskabet, men uden egentligt at lede driften heraf”.

Kurator: Administrator ledede
I stedet var det Poul-Erik Petersen der – ifølge kuratoren – var selskabets administrator og i virkeligheden stod for ledelsen af Momito Invest og var hovedansvarlig for selskabets handlinger.
Poul-Erik Petersen er fuldstændig uenig med kuratorens vurdering, mens Ole Vindeløv Sørensen bekræfter den. Mere om det længere nede i artiklen.

“Grov og uforsvarlig karakter”
Ikke nok med at kuratoren vurderer at Poul-Erik Petersen spillede en meget mere afgørende rolle end det så ud til på papiret, han gjorde det også på en så uansvarlig måde at han bør idømmes konkurskarantæne, mener kuratoren.
En konkurskarantæne gælder normalt i tre år og betyder at man i den periode ikke må deltage i ledelse af anpartsselskaber, aktieselskaber og andre virksomheder hvor ejerne ikke hæfter personligt for eventuelle tab.

Domstol skal afgøre
Ordret skriver kuratoren at “der foreligger forhold af grov og uforsvarlig karakter, som begrunder indstilling om konkurskarantæne”.
Det er nu op til Skifteretten i Kolding at vurdere om kuratorens indstilling skal føre til en retssag om konkurskarantæne mod Poul-Erik Petersen.

Hovedperson: Det er lodret forkert
Hovedpersonen selv er dog overbevist om at kuratoren bliver den lille i det spil.
– Der er ingen grad af sandsynlighed for at jeg får en konkurskarantæne. Det er mere sandsynligt at advokaten får en irettesættelse fra advokatmyndigheden, for det der står i hans redegørelse er lodret forkert på helt afgørende punkter, siger Poul-Erik Petersen.
Hvad er det for afgørende punkter der er forkerte?
– Det skal vi ikke gå ind i, det er ligegyldigt.
Han skriver at du var den reelle leder af koncernen og af den daglige drift?
– Det er så helt forkert som noget kan være. Det er lodret forkert.

Var kun konsulent
– Jeg var ekstern konsulent, og cirka et år før økonomien brød sammen, skrev jeg ud til ejerkredsen og ledelsen at de var nødt til at foretage sig noget, for ellers var det fuldstændig sikkert at økonomien ville bryde sammen. Men de foretog sig intet.
– Det er jo sindssygt hvis man skal kunne få en konkurskarantæne på den baggrund, siger Poul-Erik Petersen.
Han mener at hans opfattelse bekræftes af en mailtråd som han har tilsendt Mårslet Avis. Mere om det i den lyseblå boks nederst.

Dæk-direktør
Modsat Poul-Erik Petersen mener Ole Vindeløv Sørensen at kuratoren har ret i at det reelt var Poul-Erik Petersen der var leder i Momito Invest.
Men udadtil og over for myndighederne hed sig at Ole Vindeløv Sørensen var direktør i syv måneder fra 20. november 2022 til 26. juni 2023 og igen fra august 2023 til konkursen i december samme år.
– Jeg var bare sat ind som en dæk-direktør. Det skulle have været en kort ordning, men det kom til at trække ud.
– Han (Poul-Erik Petersen, red.) spurgte mig om jeg kunne være direktør i et par uger, og som en slags vennetjeneste sagde jeg ja til at være det i 14 dage og højst en måned. Men ordningen blev så hængende, forklarer Ole Vindeløv Sørensen.

Vindeløv skulle godkende
Havde Poul-Erik Petersen mulighed for at handle på firmaets vegne, for eksempel over for offentlige myndigheder?
– Ja, men jeg skulle godkende det.
Godkendte du så det som han bad dig om?
– Ja, hvis det ikke var helt galt. Men det var ham der havde overblikket, og jeg havde jo penge i klemme i firmaet, siger Ole Vindeløb med henvisning til at han havde en ejerandel på 25 procent af Momito Invest ApS.

Fejl i moms
Noget af det som kuratoren mener var groft uansvarlig drift i Momito Invest, var at selskabet i 2022-23 indberettede i alt 248.000 kr. for lidt i moms.
Kuratoren mener at det var Poul-Erik Petersens ansvar, men hans forklaring lyder:
– Jeg havde intet at gøre med momsindberetningerne. Jeg arbejdede slet ikke med den slags, så jeg ved ingenting om de forkerte indberetninger.

Kontrol med koder
Efter at have undersøgt en række forhold i konkursboet konkluderer kuratoren også at Poul-Erik Petersen havde kontrol med alle koder og adgange til offentlige myndigheder i et datterselskab ved navn Byleddet 7, “ligesom han havde digital medarbejdersignatur for flere selskaber i koncernen”, som det hedder i redegørelsen.

Lystyacht til tre mio. kr.
Ifølge kuratoren skal Poul-Erik Petersen have misbrugt disse koder til at omregistrere ejerskabet af Byleddet 7 til et selskab tilhørende hans daværende kæreste og til at trække penge ud af Momito-koncernen til at betale et privat lån samt til køb af en lystyacht til tre millioner kr.

‘Fuldstændig grundløst’
Også på de punkter tager kuratoren totalt fejl, lyder det fra Poul-Erik Petersen.
– Det er fuldstændig grundløst hvad han skriver. Jeg har aldrig haft mulighed for at disponere for det selskab, for jeg har aldrig været tegningsberettiget for det, og jeg har aldrig haft medarbejder-ID for nogen af selskaberne.
– Jeg har kun rådgivet ledelsen og ejerne, ikke andet.

Mange forkerte oplysninger
Hvordan kan kurator så have fået den opfattelse at du er ansvarlig for hvad der er foregået?
– Jeg forstår det ikke. Kurator baserer sig på nogle oplysninger som er fuldstændig forkerte.
Hvad er det mere konkret for nogle oplysninger som er helt forkerte?
– Dem er der mange af.
Har du et eller to eksempler?
– Nej, for så skal jeg sidde med redegørelsen foran mig, og det gør jeg ikke lige nu. Kreditorredegørelsen er bare kurators synspunkt, og den har en meget ringe sandhedsværdi.

Sagens reelle offer
Ifølge Poul-Erik Petersen selv er han ikke alene helt uskyldig i alle anklager, han er også sagens reelle offer.
– Det er mig der er blevet bedraget, siger han.
Vil du anmelde til politiet at du er blevet bedraget?
– Det er sket. Og der kører også to civile sager.
Hvem har du anmeldt og hvem kører du civile sager imod?
– Det kan jeg ikke oplyse. Men jeg har anlagt erstatningssager mod flere personer.

Flere politianmeldelser
Politianmeldelserne kører også den anden vej.
Ole Vindeløv Sørensen oplyser at han sammen med to andre af Poul-Erik Petersens tidligere samarbejdspartnere har anmeldt ham for økonomisk kriminalitet.
Desuden har Mårslet Avis talt med to andre kilder som begge fortæller at der er indgivet flere politianmeldelser mod Poul-Erik Petersen.

Poul-Erik Petersen: Mails bekræfter mine ord

Poul-Erik Petersen har til Mårslet Avis videresendt to mailtråde som han ser som dokumentation for at han har ret i sin udlægning af sagen.
Den ene mailtråd er ifølge ham bevis for at han ikke var reel leder af Momito Invest, men tværtimod advarede ledelsen om at den var nødt til at handle hvis ikke koncernen skulle løbe ind i alvorlige problemer.

“Hej chef”
Den første mail i denne tråd er stilet til Ole Vindeløv Sørensen og dateret 6. december 2023, hvilket var 9 dage før Momito Invest blev erklæret konkurs.
I denne mail skriver Poul-Erik Petersen “Hej chef” til Ole Vindeløv Sørensen, og han gør opmærksom på at Erhvervsstyrelsen har genindsat Ole Vindeløv som direktør for selskabet.
“Det betyder også, at du indtræder som ansvarlig leder i de sager, som verserer…” skriver Poul-Erik Petersen blandt andet.

Skjulte oplysninger?
Den anden mailtråd dokumenterer ifølge Poul-Erik Petersen at han ikke har holdt oplysninger skjult for kuratoren, hvilket kurator hævder.
Dokumentationen består i at Poul-Erik Petersen i en mail fra 24. januar i år spørger en medarbejder på kurators advokatkontor om hvem der kan hjælpe med at få afklaret “hvilke materialer der udestår”, det vil sige hvilke materialer kurator mangler.
I en anden mail i samme tråd spørger Poul-Erik Petersen kurator om han gør noget forkert i den måde han administrerer konkursboets ejendom i Fredericia på.

Momitos konkurs

  • Momito Invest ApS blev erklæret konkurs 15. december 2023.
  • Gælden er 10,175 millioner kr., aktivernes værdi er 8.583 kr.
  • Selskabet havde flere datterselskaber med ejendomme i Fredericia, Roskilde og Mårslet.
  • Efter konkursen blev huset og den 1500 kvadratmeter store grund på Lindegårdsvej 6 i Mårslet i februar i år solgt til Draupnir Invest for to millioner kr.
  • Kun to år og to måneder tidligere købte Momito-datterselskabet Smedens Have i Mårslet ApS ejendommen på Lindegårdsvej for 3,575 millioner kr.

Efter konkursen i Momito Invest er Lindegårdsvej 6 blevet købt af Draupnir Invest som vil bevare det gamle hus og bygge nyt på grunden bag det. Læs mere om den plan her: Byens ældste hus bliver fælleshus for to familier.

Tidligere artikler om sagen
Rod i regnskaber og på direktørposten hos falleret byudvikler (19. april 2024)
Omstridt hus er solgt – ingen udsigt til penge til små investorer (23. februar 2024)
Lovede 9 procent i rente for investering i fallitbo (6. februar 2024)
Flere artikler om Lindegårdsvej 6 og Momito Invest kan findes via menupunktet Byudvikling.

PerH.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.

Gå tilTop