Demokratiets solskinsdag

Glæden over at kunne diskutere frit og dagens strålende solskin fik smilene frem ved grundlovsmødet på Testrup Højskole, til trods for at debatterne i høj grad handlede om klimakrise, krig og andre elendigheder.

Arkivfoto fra grundlovsmødet i Testrup Højskoles park 2022.

I Testrup Højskoles park demonstrerede to midaldrende mænd i ens kridhvide og nystrøgne skjorter søndag eftermiddag forskellen på at være politiker med et valg kort forude og at være politiker med lang tid til næste valg.

Manden med kort tid til næste valg var Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen. Inden for de næste 12 måneder skal vælgerne bestemme om han skal være landets nye statsminister, eller om Mette Frederiksen fortsat skal sidde i den eftertragtede stol.

Smæk til regeringen
Stående i sollyset foran et sommerligt klædt publikum lod Jakob Ellemann ikke chancen gå fra sig for at tage forskud på den kommende valgkamp. I dagens mest konfrontatoriske tale skældte han ud over at den nuværende socialdemokratiske regering “har valgt at tage et opgør med danskernes frie valg”, at regeringen er magtfuldkommen og at den vil indføre tvangsfordeling af unge på gymnasieuddannelserne.

Jacob Ellemann-Jensen tog forskud på den kommende valgkamp.

En bekymret borgmester
Besøget i Testrup var Venstre-formandens femte og sidste stop på en grundlovsdag-turne rundt i landet. Fire timer inden han dukkede op som dagens næstsidste i talerrækken havde tilhørerne lyttet til hans næsten navnebror, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard; også han i fin hvid skjorte.
For Jacob Bundsgaard er der over tre år til han næste gang skal modtage vælgernes dom, og han havde ikke travlt med at kritisere sine politiske modstandere. Derimod ville han gerne tale om sin bekymring for demokratiets vilkår i internettets tidsalder.

Kritik af medierne
– Vi har udfordringer med den demokratiske samtale. Blandt andet er er vi udfordret af de sociale medier med den måde deres algoritmer fungerer på og hvor man kun får synspunkter fra dem man er enig med i forvejen, konstaterede Bundsgaard.
Men de mere traditionelle journalistisk redigerede medier – aviser, radio og tv – er heller ikke for gode, efter Aarhus-borgmesterens mening.
– De journalistiske medier er ikke gode nok til at få nuancerne med i debatten, sagde han.

Jacob Bundsgaard er bekymret for hvordan det går med den demokratiske samtale.

Alt det der kan gå galt
Efter to års corona-pause for de store grundlovsmøder var det igen i år lykkedes Testrup Højskole at samle en perlerække af kendte politikere og andre debattører til eftermiddagens to paneldebatter.
Blandt de sidstnævnte var forfatteren Knud Romer som foldede sig ud med sin karakteristiske kombination af veltalende sortsyn, humor og sarkasme, tilsat et stænk overbærenhed med menneskers dårskab.
– Den vigtigste grundlov er at alt der kan gå galt, vil gå galt.
– Vi tror vi har fundet en masse rationelle løsninger, men al den rationalitet går alligevel galt, sagde han og brugte sin egen transport til dagens møde som eksempel.
Han kom to timer for sent fordi en elbil ikke var ladet op, et taxa-bestillingssystem ikke virkede ordentligt og en GPS-modtager viste forkert. Tre teknologier som skulle have gjort livet lettere for alle, men i hvert fald i dag havde gjort det modsatte.

Forbandet grådige
Ellers var det især klimakrisen, krigen i Ukraine, biodiversitetskrisen og andre tunge problemer som satte dagsordenen på denne 173. fødselsdag for Danmarks grundlov. Som Europabevægelsens formand Stine Bosse formulerede det:
– Vi har været forbandet grådige. Vi har det godt i dag, mens vi sidder her i solskinnet og kan diskutere frit, og vi kan også forbruge relativt frit.
– Men sådan vil det ikke blive ved med at være. Vi står med nogle meget store udfordringer, og der kommer til at ske nogle så alvorlige ting at vi bliver nødt til at få en samlingsregering.

I den sidste af dagens to paneldebatter deltog så forskellige politikere som Rosa Lund og Pernille Vermund sammen med debattørerne Stine Bosse og Sana Mahin Doost. Ordstyrer var Clement Kjersgaard.

Forrest i klimakampen
Det med en samlingsregering afviste Jakob Ellemann-Jensen senere på dagen. Men også han var enig i at klimaet er og skal være højest på den politiske dagsorden.
– Mine børn må aldrig spørge mig, hvorfor vi ikke stoppede vores fjenders krigsmaskiner, og hvorfor vi ikke tog den grønne omstilling alvorligt. Derfor skal vi gå forrest i klimakampen, fastslog han.

En fremtid drevet af uro
Til sidst, inden den afsluttende spisning og fællessang, holdt dagens ordstyrer, Clement Kjersgaard, et usædvanligt kort foredrag, dog i vanlig veloplagt stil.
– Fremtiden er drevet af uro, sagde han.
– Vi står i en situation hvor vi ikke kan være sikre på at verden går fremad. Vi ved ikke hvad der bliver udgangen på krigen i Ukraine, og der er stor risiko for at vi overforbruger mere og mere af jordens ressourcer og klimaet kollapser.
– Og hvad kan vi så gøre ved det?, spurgte han og svarede selv:
– Vi bliver i hvert fald nød til at tale om det, at diskutere det, og så må vi handle ud fra de diskussioner. Det er det som grundloven handler om.

Hvad fik du ud af grundlovsmødet?

Laurits Bligaard, Aarhus
– To ting. For det første har jeg været sammen med gamle kammerater fra den gang jeg selv var elev her i Testrup i efteråret 2020.
– For det andet har det været spændende at høre på debatterne og høre hvad Venstre mener op til det kommende folketingsvalg.
– I debatterne lagde jeg især mærke til at Pernille Vermund (Nye Borgerlige, red.) og Rosa Lund (Enhedslisten, red.) var mere enige om blandt andet EU end man normalt forestiller sig. Det var godt at få et mere nuanceret billede.

Ellen Kirstine Amdi Boisen, Aarhus
– Det var spændende at høre nogle forskellige holdninger til tingene. Clement gjorde det også rigtig godt med at få publikum med og fange de ting som man kunne spørge om.
– Det vigtigste emne for mig er klimaet. Jeg er 13 år, og det er mest det med klimaet jeg kan relatere til; for mig og min generation er klimaet det vigtigste.

Helge Villadsen, Mårslet
– Jeg har fået større indsigt i den demokratiske debat. Det er jo et stort og omfattende arrangement på fem til seks timer, og det kan godt virke lidt overvældende og forvirrende når man bliver udfordret på sine holdninger.
– Men det har også været en fantastisk dag. Selv om det er stort, er det også et dejlig overskueligt arrangement med gode fysiske rammer her i den fantastiske have.

Johanne Høgfeldt, København
– Der har været spændende paneldebatter. Jeg er blevet konfronteret med holdninger som jeg ikke hører hver dag, og det synes jeg er godt.
– Nogle af spørgsmålene i dag har gået på om demokratiet overhovedet er den rigtige styreform; og det har fået mig til at tænke over vores demokratiske samtale og hvad man kan gøre for at understøtte demokratiet.
– Vi skal acceptere at det kan være svært at mødes og diskutere med hinanden, og vi skal acceptere at vi ikke altid kan blive enige.

PerH.

2 kommentarer

Skriv kommentar

Your email address will not be published.