Deling af videoer på skoleskemaet

OPDATERING 27. april: Mårslet-eleverne vandt andenpræmien i den landsdækkende konkurrence. 7. a på Mårslet Skole producerer film om hvad man må og ikke må med deling af fotos og videoer på nettet.
27. april 2022
Oskar Holleufer, Johanne Schultz, Julie Bramming og Johanne Brogaard diskuterer om deres seneste optagelse er god nok, eller om den skal tages om. Uden for billedet står gruppens femte medlem, Niels Axel Skorstensgaard.

OPDATERING 27. APRIL
Da den landsdækkende konkurrence blev afgjort i fredags, kom 7. a fra Mårslet Skole ind på en flot andenplads for filmen Springet. Det er netop den film som er beskrevet i nedenstående artikel fra 1. april, og den kan ses via dette link. Præmien er en tur i biografen med popcorn og sodavand for hele klassen.
Førstepræmien gik til en 7. klasse fra Sophieskolen i Nykøbing Falster for filmen Hacket.

– Måske skal vi prøve at du løber hen imod kameraet?
– Vi kan også lave en optagelse hvor du kommer løbende rundt om hjørnet.
– Øv, nu kommer der nogen gående lige der hvor vi skal optage.

Ideerne og kommentarerne hvirvler rundt i en gruppe på fem elever fra 7. a mens de i fuld koncentration er i gang med en filmoptagelse på en gang på Mårslet Skole.
I denne scene skal en af pigerne spille ulykkelig efter hun har lavet fejl i en gymnastikopvisning som er blevet filmet af to drenge med en telefon.
Handlingen fortsætter med at drengene lægger filmen på Instagram, ledsaget af hånlige kommentarer om hvor dårlig pigen er til gymnastik.

Tænk dig om
– Vores budskab er at man skal tænke sig om, før man deler noget på nettet, forklarer en af de fem i gruppen, Johanne Brogaard.

Også de øvrige af de fire grupper som klassen i dag er delt ind i, er lige nu i gang med enten at planlægge eller optage små videofilm på blot 40 sekunders længde om god contra dårlig opførsel på nettet.

Mere konkret handler dagens små videoproduktioner om vigtigheden af at få samtykke fra personer på et foto eller i en video, inden man deler optagelsen, og det lige så vigtige i at man respekterer andres ophavsret til det som de har lavet; uanset om det er musik, billeder, video, tekst eller noget helt femte.

Under optagelserne giver Michael Korsholm fra firmaet Lommefilm (i den rødternede skjorte) gode råd til eleverne, her Johanne Brogaard, Oskar Holleufer og Julie Bramming.

Landsdækkende konkurrence
Allerede to og en halv time efter optagelsen af den ulykkelige pige der kommer løbende hen ad gangen, skal den lille film være færdig og vises for de andre i klassen. Men eftermiddagens premiere er kun første skridt for denne og de tre andre film som 7. a producerer i dag.

Alle fire gruppers produktioner skal nemlig også ses af voksne dommere i en landsdækkende konkurrence som klasser fra 25 skoler, inklusive Mårslet, deltager i.

Afslutning på forløb
Samtlige film i konkurrencen skal handle om deling af indhold på nettet. Inden de deltagende elever producerer dem, har de haft et undervisningsforløb om jura og moral for hvad man må og ikke må når man uploader og deler for eksempel videoer på de social medier.

– Vi har arbejdet med det i fire dansk-lektioner og havde et godt forløb med det materiale der ligger på nettet, fortæller Marc Pedersen som er 7. a’s dansklærer.
Det materiale han hentyder til, bærer navnet Del – Med Omtanke og er udviklet af RettighedsAlliancen; en organisation for en række virksomheder, erhvervsforeninger og fagforbund. Det er også RettighedsAlliancen der har udskrevet den konkurrence som 7. a deltager i.

Optager og redigerer på iPads
Denne torsdag, hvor klassens normale skema er gemt væk til fordel for filmproduktion, er Marc Pedersen degraderet til hjælpelærer, og ansvaret for dagens undervisning ligger på Michael Korsholm fra Lommefilm.
Det er et firma som underviser i hvordan man kan lave film ved hjælp af en moderne telefon eller en iPad. Det er også Lommefilm der stiller de iPads til rådighed som 7. a bruger til både at optage og redigere filmene.

Vinder afsløres omkring påske
Omkring påske vil det blive afsløret om en af klassens fire film er blevet så god at den vinder den landsdækkende konkurrence. Er det tilfældet, har hele klassen vundet en rundvisning på Christiansborg med frokost i Snapstinget og måske et møde med kulturministeren.

Undervisningsforløbet er støttet af Kulturministeriet og Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde, mens filmkonkurrencen er støttet af Det Danske Filminstitut, Kulturministeriet og foreningen Producent Rettigheder Danmark (PRD).

Alle film i konkurrencen kan ses på Lommefilms website.

PerH.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.

Gå tilTop