Corona har skabt nye muligheder for unge

Selv om corona-nedlukningerne har været hård kost for mange unge, har nedlukningerne også ført noget godt med sig for mange unge og for hele samfundet. Det skriver Mårslets Avis’ unge medarbejder, gymnasieelev Kathrine Riber, på baggrund af sine egne erfaringer og ud fra interviews med de tre unge mårslettere Emil Molberg, Vigga Rau Ibsen og Emilie Ottow.

Kathrine Riber, fotograferet af Rasmus Riber.

Af Kathrine Riber
Siden Mette Frederiksen indledte til pressemøde d. 11. marts 2020 med ordene ”Det, jeg vil sige i aften, det kommer til at få store konsekvenser for alle danskere”, har pandemien hængt tungt over os. Fra den ene dag til den anden blev vores hverdag ændret markant. Covid-19 havde for alvor taget den store verden og lille Mårslet med storm.
De små hjem blev endnu mindre, og pludselig skulle man foretage en livsstilsændring der var uvant for os vanemennesker. Mundbind, håndsprit og afstandsstagning blev en del af vores hverdag. Omgangskredsen blev indskrænket, hvilket specielt har taget hårdt på de unge mennesker.

Dårligere mentalt helbred
Ifølge forskningsprojektet Bedre Sundhed i Generationer har coronanedlukningen påvirket unges mentale helbred. Katrine Strandberg-Larsen, forsker på Københavns Universitet, konkluderer at flere unge kæmper med ensomhed fordi deres mentale trivsel og livskvalitet halter under nedlukningen.
Dette problem har også været i mediernes søgelys, og der har været en stor politisk bevågenhed på at få de unge tilbage i skolerne.

Pandemien har også ført til meget godt
På trods af den negative indflydelse på de unges sociale liv og mentale helbred, er det min klare opfattelse at covid-19 også har haft en positiv indvirkning på vores samfund og ført til mange gode ting i befolkningen.
Pandemien har givet anledning til nye prioriteringer og tid til fordybelse fordi den travle hverdag blev sat på pause. Vi unge har haft tid til at finde ud af hvad vi egentlig gerne vil. Hvem er jeg? Hvad vil jeg?

Tættere på hinanden
For at udvide horisonten er vi kommet meget tættere på hinanden som samfund i vores lille land. Fællessangen der rullede over skærmen hjemme i stuerne, har været et hyggeligt samlingspunkt der har bragt os sammen selv om vi var hver for sig. Store som små deltog. Professionelle såvel som amatørsangere. Men fælles for os alle var at vi havde hjertet på det samme sted, og det kunne i den grad mærkes gennem skærmen og varmede os op i en ellers kølig tid.
Nu banker en varm og kærkommen sommer på døren. De næste måneder byder forhåbentlig på genforeninger, lyse aftener, mulighed for cafebesøg og meget mere. Lad os favne det og hinanden med åbne arme.

I starten syntes jeg at det var fedt, men det blev hurtigt demotiverende

Citat: Emil Molberg, Langballevej, går i 8. C på Mårslet Skole

Emil Molberg, fotograferet af Kathrine Riber

Da corona lukkede landet ned i marts sidste år, syntes Emil Molberg til en start at det var fedt at få en pause fra skole. Men han blev hurtigt demotiveret, og han begyndte at længes efter sine venner, spejder og fritidsarbejdet i børnehaven Græsbakken hvor han netop var blevet ansat.
Dagene begyndte at flyde sammen, men Emil fandt hurtigt nogle kompensationer for den lange hverdag derhjemme ved at gå ture, løbe endnu mere og holde sociale arrangementer med venner.

Mere struktur giver mindre pres
Da skolerne blev lukket ned for anden gang, syntes han at det var træls, men interessen for madlavning og strukturen i hverdagen fik ham på andre tanker.
– Jeg kan strukturere min egen dag så jeg har længere pause. Det skaber også et mindre pres vedrørende skolen da man har mere tid i overskud derhjemme, siger han.

Godt med podcasts i undervisningen
Derudover har lærerne været gode til at skabe aktivitet ved at sætte podcasts på skemaet. Det har været med til at gøre hjemsendelsen til en mere positiv oplevelse.
Lige nu glæder han sig specielt meget til spejderlejren der forhåbentlig kan foregå i forbindelse med genåbningen.
KR

‘Jeg følte mig nærmest syg fordi jeg var så træt’

Citat: Vigga Rau Ibsen, Hørretløkken, går i 1.g på Aarhus Katedralskole

Vigga Rau Ibsen, fotograferet af hende selv.

For Vigga Rau Ibsen blev et år på udveksling i Chicago, USA, pludselig afbrudt da der første gang blev lukket ned, og hun nåede knapt at sige farvel til dem hun havde skabt et bånd til i de syv måneder hun havde tilbragt derovre.
Hjemme i Mårslet mærkede hun en stor tomhed, og selvom hun hver dag ringede med sine venner, familie og kæreste fra USA, opfyldte det slet ikke hendes sociale behov.
Det fik hende til at tænke over hvem hun egentlig er, og hvordan hun er når hun ikke befinder sig i en sammenhæng med andre mennesker.

Er begyndt at dyrke yoga
Under anden nedlukning har hun fundet en interesse i yoga hvilket hun er begyndt at gå meget op i. Derudover går meget af dagen med skole og med at mødes med venner om aftenen. Dog føler hun at hun i perioder drænes for energi. Man sidder længe bag skærmen hvilket går ud over overskuddet til vennerne.
– Jeg følte mig nærmest syg fordi jeg var så træt, fortæller hun.

Får energi af at være sammen med andre
Hun finder det skræmmende at det modsatte nu sker, da hun normalt får energi af at være sammen med andre mennesker.
Når samfundet lukker op igen, vil hun uden tøven rejse til USA og tilbringe tid sammen med dem hun knyttede bånd til sidste år.
Derudover vil hun herhjemme se frem til at komme tilbage i skole, holde sociale arrangementer med klassen og tage i biografen.
KR

Nogle gange har jeg bare stået og kigget ud ad vinduet og tænkt: Hvad laver jeg lige nu?

Citat: Emilie Ottow, Langballevænget, har sabbatår som studerende

Emilie Ottow, fotograferet af Kathrine Riber

Midt i skrivningen af den store SRP-opgave i 3. g blev Emilie Ottow sendt hjem fra Aarhus Statsgymnasium. Fordi hun var i gang med SRP, var hendes fokus et andet sted end på hjemsendelsen, men da skoledagen igen bankede på døren, var det noget helt andet.
Det hele tog længere tid, de medstuderende var ikke lige så motiverede, og alt virkede så usikkert, syntes hun.

Gode minder fra sommeren
Efter en sommerferie fyldt med studenterfester og gode minder med vennerne begyndte smittetallene at stige, og det blev sværere at holde kontakten og bevare den store omgangskreds. Ønsker som at være i byen med veninder og komme ud at rejse for at blive mere selvstændig blev sat på pause for en stund. I mellemtiden kunne hun fortsætte med at arbejde som tjener på café og orangeriet på Aros, hvilket hun er rigtig glad for.

Motion og strikketøj
Da landet lukkede ned igen, tænkte Emilie over hvad hun egentlig kan lide og hvad hun går op i. Hun begyndte at dyrke mere motion og at strikke hvilket hun i forvejen nyder at bruge tid på.
At komme helt ned i gear og finde ud af hvem hun er, synes hun også har været rart, da der er altid noget at tage stilling til.

Surrealistisk følelse
Følelsen af at sidde derhjemme og vitterligt ikke have noget at lave har på nogle punkter været god, men for det meste ret surrealistisk. Der går også en grænse hvor der gerne må ske noget andet.
– Nogle gange har jeg bare stået og kigget ud ad vinduet og tænkt: Hvad laver jeg lige nu? fortæller hun.
Til sommer flytter hun i en lejlighed med to af sine folkeskolevenner, og så har hun tilmeldt sig en højskole. Det ser Emilie rigtig meget frem til da de ting kan lade sig gøre på trods af covid-19. Dog glæder hun sig mest til at tage i byen, møde en masse nye mennesker og have mulighed for at give en krammer.
KR

Skriv kommentar

Your email address will not be published.