Batteri på skolen har skuffet indtil videre, men leverer nyttig viden

Erfaringer fra en ny type batteri under Mårslet Skole kan bruges til bedre lagring af strøm fra solceller.
15. juni 2022
Batteriet på Mårslet Skole giver erfaringer med at lagre strøm fra solceller. Manden på billedet er skolens tekniske serviceleder Michael Schjødt Hansen. Arkivfoto.

Et stort batteri hovedsageligt bestående af vand, som er placeret i kælderen under Mårslet Skole, har endnu ikke helt levet op til de forventninger Aarhus Kommune havde til det, da det blev installeret i april sidste år. Men nu er håbet at en opdatering af softwaren til den computer der styrer batteriet, vil rette op på effektiviteten så den kommer op på det forventede niveau.
Batteriet opsamler strøm fra solcellerne på skolens tage når de producerer mere el end skolen og Multihallen bruger, og det leverer strømmen tilbage når forbruget er større end produktionen.
Mårslet Avis omtalte det første gang i juni 2021.

15 – 20 procent under forventninger
– Den gang forventede vi at batteriet ville levere omkring 80 procent tilbage af den strøm der kommer ind i det, men vi er kun kommet op på 60 – 65 procent, fortæller Pierre Lecuelle, energikonsulent i Aarhus Kommune.
Efter der for et par uger siden blev lavet en opdatering af softwaren til batteriets computer, regner han dog med at effekten vil kommer op på det forventede niveau. Om det sker, kan først afgøres efter en længere periode periode med masser af solskin og dermed stor opladning af batteriet, forklarer Pierre Lecuelle.

Første af sin slags på en skole
Batteriet i Mårslet er det første af sin slags som er blevet installeret på en skole, og erfaringerne herfra vil Aarhus Kommune bruge andre steder.
Ifølge direktør Søren Bødker fra firmaet VisBlue, som har udviklet og leveret batteriet, er det forbrugsmønstret på skolen som gør at batteriet indtil videre har givet et resultat under det forventede.

Erfaringer fra boligblokke
– De fleste af vores batterier er blevet installeret i boligforeninger. Her er der typisk et lille forbrug af strøm og stor opladning i dagtimerne når folk er på arbejde. Det er nærmest omvendt på en skole hvor det store forbrug ligger i dagtimerne, og det stiller nogle andre krav til styringen af batteriet.
– Derfor har vi lavet en opdatering af softwaren, og nu forventer vi at komme op på 80 procent effektivitet, som vi kender det fra boligforeningerne, siger direktøren.

Miljømæssigt bedre end litium-batterier

Batteriet på Mårslet Skole er et såkaldt flow-batteri, bestående af nogle store plastiktanke med et indhold af 85 procent vand og 15 procent saltsyre med en opløsning af mineralet vanadium. Modsat de mere kendte litium-batterier kan et flow-batteri ikke brænde, og det kræver derfor ingen særlige sikkerhedsforanstaltninger at sætte det op i en kælder med masser af børn og voksne på etagerne over.

Ifølge energikonsulent Pierre Lecuelle er en anden fordel ved flow-batteriet at det har en forventet levetid på over 20 år, omkring dobbelt så længe som et litium-batteri. Dermed er flow-batteriet både det billigste og mindst miljøbelastende i længden.

Debat om vanadium
Efter Mårslet Avis for et år siden fortalte om det nye batteri, skrev en læser, Tor Egil Bye, i en kommentar at vanadium, som er et afgørende element i batteriet, er et meget efterspurgt metal med Kina, Rusland og Sydafrika som de største producenter.

“Det er en udfordrende situation, hvor afhængigheden af autoritære regimer bliver større. I forvejen er Europas afhængighed af russisk energi stigende, og Kina sidder på hovedparten af fremstilling af sjældne metaller”, påpegede Tor Egil Bye sidste år.

Ingen fare, mener direktør
Efterfølgende har krigen i Ukraine og sanktionerne mod Rusland understreget hvor problematisk det kan være for et land som Danmark at være afhængig af forsyninger fra lande vi kan komme i konflikt med.
Det er der dog ikke fare for når det gælder vanadium, mener VisBlue’s direktør Søren Bødker.

– Vanadium er et restprodukt fra produktion af stål, og det kan udvindes alle steder hvor man laver stål. Kina er verdens største producent af stål, og derfor verdens største producent af vanadium, men metallet produceres også mange andre steder, forklarer han.

VisBlue køber sit vanadium fra en leverandør i England.

PerH.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.

Gå tilTop