At interviewe fem personer på én gang kan være som at holde styr på en sæk lopper, selv for en journalist med en del erfaring.
Bedre bliver det ikke når de fem er velvoksne mænd som kender hinanden godt og tydeligvis hygger sig i hinandens selskab. Så er det ikke hele tiden at talerækken bliver overholdt og kommentarerne holder sig strengt til emnet.
Stort engagement
Den gode stemning hænger ikke mindst sammen med at emnet for samtalen er noget som de alle fem er meget optaget af, har brugt tusinder af ulønnede timer på og glæder sig til at være med at fejre.
Nemlig TMG håndboldafdelingens loppemarked som i år fylder intet mindre end 50 år.
En ganske pæn alder for et arrangement som udelukkende er båret af frivilligt engagement, støttet af en håndfuld velvillige sponsorer.

I forreste række fra venstre Per Enevoldsen, Jacob Lind og Ivan Dybvad som var med til at organisere de første loppemarkeder i 1970’erne.
Bag dem Flemming Kristiansen og Ole Gade som er to af de mest aktive loppe-organisatorer i dag.
I årets anledning har fem af loppemarkedets drivkræfter gennem årene (herrerne på billedet ovenfor) inviteret avisen til en snak tiden før og nu og dette års marked.
Mange frivillige
De fem understreger at godt nok har de selv holdt i trådene til det der skal gøres i organiseringen af et marked, men der ville ikke være noget marked uden et stort engagement fra snesevis af andre mårslettere også.
– I år har vi 30 – 35 sælgere og dertil 30 – 40 andre som hjælper med at samle ind, rydde op efter markedet og en masse andre praktiske ting.
– I alt er der mindst 60 frivillige, ellers kunne det ikke lade sig gøre, fortæller Flemming Kristiansen som har været med til at styre loppe-løjerne de seneste år, og fortsat er det.

Manglede altid penge
Det hele begyndte for et halvt århundrede siden fordi TMG’s håndboldafdeling fattedes penge.
– Vi manglede altid penge. Det var tæt på at bestyrelsen måtte trække lod om hvilken regning der skulle betales denne måned, fortæller Per Enevoldsen.
Han har været med helt fra starten og er fortsat involveret i afviklingen af det årlige marked.
Klub med succes
Den kroniske pengemangel skyldtes paradoksalt nok at håndboldafdelingen var en stor succes.
Den havde 250 medlemmer hvilket svarede til over 13 procent af Mårslets samlede befolkning som den gang var på 1900 mennesker, spædbørn og oldinge iberegnet.
Med bus til træning
Samtidig var Mårslet Hallen endnu ikke bygget; den kom først til i 1979.
Det betød at alle klubbens børn og unge måtte køres med bus til og fra Hasselager hver gang de skulle træne.
Tilmed var bussen også et smut omkring Beder og Malling hvor TMG Håndbold havde over 60 medlemmer den gang.
Udgifterne til leje af hal, bustransport og hvad der ellers skal til i en klub oversteg hvad medlemmerne betalte i kontingent og hvad kommunen ville give i tilskud.
Altså var der ikke andet at gøre end at finde endnu en indtægt, og ideen til loppemarkedet blev født.

Hvert andet år
Det første af slagsen blev holdt over to dage og fandt sted inden- og udendørs i Borgerhuset.
Da overskuddet blev gjort op lød det på 3500 kr. Ifølge en beregner på Danmarks Statistiks hjemmeside svarer det til 19.600 kr. i dag.
Det resultat var så godt at man besluttede at forsætte. I første omgang dog kun hvert andet år; for man forventede ikke at kunne samle tilstrækkeligt mange gode lopper til et marked hvert år.
Flyttede til større plads
Brug og smid væk kulturen viste sig dog at være så veludviklet at loppemarkedet fra 1980 blev årligt tilbagevendende.
Allerede fra 1977 var markedet blevet flyttet fra den snævre plads i og ved Borgerhuset til den større p-plads mellem brugsen og Hørretvej.
Samtidig blev de to dage kortet ned til en, da der viste sig næsten ikke at være noget salg på dag to.
Mårslets hyggeligste
Trin for trin har loppemarkedet i løbet af de 50 år udviklet sig fra udelukkende at være salg af gamle sager til også at samle byens borgere om hygge om andre aktiviteter som at gætte hvor meget en gris vejer samt salg af øl, vand, vafler, popcorn og andre gastronomiske fornøjelser.
– Vi kalder det Mårslets hyggeligste loppemarked. Det er blevet en dag hvor mange voksne børn vender hjem til familien i Mårslet og man går hen og møder gamle venner og bekendte, fortæller Ole Gade som er en af dette årtis loppe-bestyrere.

Millioner til børn og unge
Flemming Kristiansen har beregnet at de samlede indtægter gennem årene løber op i 1,43 millioner kr.
I det tal er der ikke taget højde for de sidste 50 års inflation. Så i nutidskroner vil der være tale om flere millioner kr. som indtægterne fra loppesalg, mad og drikke, grise-konkurrence med mere har indbragt til håndboldklubben.
Her bliver pengene brugt på børne- og ungdomsholdenes udgifter til deltagelse i stævner og hvad der ellers skal til for at drive en aktiv idrætsklub.
100 års jubilæum?
Det var så de første 50 år. Men hvad med de næste 50? Vil tiden en gang løbe fra loppemarkedet, eller skal der holdes 100 års jubilæum i 2075?
Spørgsmålet afføder en sjælden stilhed i mødet med de fem loppeveteraner. Det er åbenbart ikke lige til at svare på.
Så tager Ivan Dybvad ordet. Han var en af drivkræfterne bag markedet i 1975 og i årene derefter, men har siden givet stafetten videre til andre.
– Det vil fortsætte så længe der er nogen der gider bruge deres tid på det, siger han.

Jubilæum skal fejres
50 års jubilæet kommer ikke til at gå stille hen ved årets loppemarked som finder sted lørdag 24. maj, som sædvanlig på pladsen ved OK tanken på Hørretvej.
Oven i det traditionelle salg og grise-konkurrence planlægger arrangørerne disse nye tiltag:
* Levende musik på pladsen
* Besøg af vintagebiler – sportsvogne og dollargrin
* Salg af specialiteter fra lokalområdet og Italien
* Rosé-vinbar
* Hønseskidning – gæt hvor hønen lægger en klat
Og mere kan komme til.

PerH.