13-årig Mårsletpige kører mod Europas bedste cykelryttere

Sofie Birk Lildballe skal køre med ved Europamesterskaberne i mountainbike for ungdomsryttere i Italien.

Sofie Birk Lildballe klar til en af de mange træningsture i Marselisborgskovene - her sammen med mor Debbie (foto: Johannes Reimer)

Når jævnaldrende teenagepiger taler om nye T-shirts eller prøver kjoler, så keder Sofie Birk Lildballe sig en smule og tænker mest på at komme ud at cykle i skoven.
Den 13-årige Mårsletpige drømmer om at blive professionel Mountainbike-rytter. Og hun har noget at have drømmen i. Ofte kører hun fra sin far, som ellers er en veltrænet rytter, og senere denne sommer skal hun ud at måle sig med Europas bedste ryttere i aldersgruppen under 15 år. Nemlig når der er ungdoms-EM i Italien.

Mange timer i skoven
Sofie Lildballe har kørt mountainbike i 7 år og træner typisk 5 – 6 gange om ugen, mest i Marselisborgskovene. Desuden er der løb de fleste weekender, i hvert fald i sommerhalvåret. Det betyder at hun må prioritere sin tid hårdt.
– Mange af mine klassekammerater har svært ved at forstå den interesse, f.eks. når jeg ikke kan komme til en fødselsdag fordi jeg skal køre et løb, fortæller hun.

Presser sig selv hele tiden
Men interessen er opslugende, og den almindelige teenage-generthed forsvinder når man spørger hvorfor hun kan lide at køre mtb:
– Det er sjovt hele tiden at presse sig selv til at blive bedre. Og så er man 100 procent koncentreret når man cykler i skoven.

Det er en sport, der giver blå mærker og hudafskrabninger. Men man lærer at være 100 procent koncentreret, fortæller Sofie Birk Lildballe – her flyvende på en bane i Solbjerg. (foto: Privat)

Masser af blå mærker
Tænker du nogle gange på at det kan være en farlig sport?
– Ja, det gør jeg, og jeg har også prøvet at være bange før jeg kørte ud på en rute. Men så har jeg sammenlignet med hvad jeg har gjort før, og det hjælper. Og mens jeg er ude på ruten, har jeg lært at koble hjernen fra over for faren.

Sofie har ikke haft alvorlige styrt, men små uheld sker jævnligt. Hun er kendt som pigen der altid har blå mærker et eller andet sted på kroppen, fortæller mor Debbie.

Hård konkurrence ved EM
Europamesterskaberne foregår ved Lucca i Toscana i starten af august, og selv om Sofie er nok så talentfuld, regner hun ikke med nogen guldmedalje.

– Hun er dygtig teknisk, men konkurrenterne er nogle hårde nysere, og mange er et år ældre end hende. Det bliver mest et spørgsmål om at samle international erfaring, siger hendes mor.

Johs.

Skriv kommentar

Your email address will not be published.