100 år med det rene vand ud af hanerne

For 100 år siden besluttede en gruppe mårslettere at oprette Mårslet Vandværk. Fødselsdagen blev lørdag fejret med åbent hus på værket på Gammel Bedervej.

Vandværkets formand, Willy Tang, sluttede sin velkomsttale med at udråbe et hurra for 100 års fødselaren.

Artiklen er opdateret 24. september med vinderne af skolens konkurrence om de bedste billeder til vandværket. Se nederst i artiklen.

Faktisk var det lidt snyd at det var i dag, lørdag 11. september, at Mårslet Vandværk markerede sit 100 års jubilæum ved at holde åbent hus med øl, pølser, sodavand, forårsruller og generel råhygge for de fremmødte. For først 21. oktober er det præcis 100 år siden at deltagerne i et møde i det daværende Mårslet Afholdshjem besluttede at oprette et fælles og forbrugerejet vandværk.
– Men vi var bange for vejret, så vi valgte at holde arrangementet lidt over en måned før den reelle dato, fortalte bestyrelsesformand Willy Tang i sin velkomsttale.

Hygge og udstilling af tegninger
Tyvstarten kunne åbenbart svare sig, for bortset fra en ansats til en meget lille byge kunne de snesevis af deltagere der troppede op i løbet af dagen, nyde hinandens selskab i fint vejr ved de til lejligheden opstillede borde og bænke på vandværkets forplads.
Indendørs kunne deltagerne beskue vandværket imponerende 150.000 liter store tanke med drikkevand, filtre og anden teknik. Og ikke mindst kunne de glæde sig over udstillingen med de 70 tegninger og collager som elever på Mårslet Skole har lavet til vandværket i anledning af jubilæet. Mandag bliver de bedste af billederne kåret.

Elever på Mårslet Skole har lavet 70 tegninger og collager til vandværket i anledning af jubilæet.
Gamle bestyrelsesprotokoller var fundet frem af gemmerne og kunne studeres af gæsterne.
I det håndskrevne referat fra det stiftende møde for 100 år siden står der blandt andet: “De mødte var alle enige om Nødvendigheden og Behageligheden ved et Vandværk, hvorefter der udfærdigedes en Tegningsliste som Garanti for Omkostningerne ved de fornødne Forundersøgelser.”
Nogle af tegningerne udsmykkede den ene af de store tanke med drikkevand.

Fra Mårslet Vandværks historie

  • Værkets første boring blev lavet i Ovesdal. Derfra blev vandet pumpet op til en beholder i den nuværende Bypark hvor den store sten ligger.
  • Senere blev der bygget vandværk på Tandervej. I dag har TDC tekniske installationer i denne bygning som ligger ved siden af pizzeriaet.
  • I 1967 flyttede værket til sin nuværende placering på Gammel Bedervej 11.
  • Vandværket er blevet udvidet flere gange. Senest i 2016 med en tilbygning med plads til to store tanke i rustfri stål.
  • I tidens løb er Hørretløkken Vandværk og Hørret Vandværk blevet slået sammen med Mårslet Vandværk.
  • Ligesom ved oprettelsen er Mårslet Vandværk fortsat ejet af alle husstande og virksomheder som er tilsluttet værket. Dem er der for tiden cirka 2200 af.

De bedste billeder kåret

Opdatering 24. september
Efter jubilæumsarrangementet har billedkunstlærer ved Beder Skole Anna Lindebo Leth som uvildig dommer kåret de bedste af de mange flotte billeder som elever på Mårslet Skole har lavet til vandværket.
I konkurrencen deltog klasserne 3. b og 3. d med stregtegninger, 4. b deltog med collager og 5. d med akvareller. I hver kategori var der en 1. præmie i form af et gavekort til Superbrugsen på 300 kr., 2. præmierne var gavekort på 200 kr. og 3. præmierne var på 100 kr.
Her er alle vinderbillederne.

PerH.

3 kommentarer

  1. Fantastisk at man så hurtigt kan læse en reportage fra dagens begivenhed. Men den lå selvfølgelig også tæt på redaktionen 🙂

Skriv kommentar

Your email address will not be published.